Sverige & Världen

Boråsare med när aktivister stängde Vattenfallgruva

Miljö Artikeln publicerades
Foto:Lisa Brunzell/TT

Runt 1 000 aktivister, klädda i vita skyddsoveraller och munskydd, bröt sig på fredagen in i en brunkolsgruva nära den polska gränsen i östra Tyskland som ägs av den svenska energijätten Vattenfall. En av dem var Boråsaren Kennet Öhlund.

Enligt organisationen 350.org var över hundra av dem svenskar. Kennet Öhlund, från Borås, var en av de som deltog i protesten.

– Det är teatergruppen Troja scenkonst som gör en slags deltagande observation, sa han till BT tidigare i veckan.

Enligt Öhlund, som till vardags är blocksekreterare för de rödröna partierna i stadshuset handlar protesten om att genom fredlig civil olydnad stoppa driften i en av de svenskägda kolgruvorna.

Och gruvan tvingades att tillfälligt stänga ner när aktivisterna trängde sig in för att blockera verksamheten i protest mot en försäljning av brunkolsverksamheten.

Tusentals aktivister har under veckan samlats i tyska Lausitz för att delta i protesten "Ende Gelände".

"Om världens regeringar inte är beredda att leda vägen i klimatomställningen så får vi göra det själva", säger en av svenskarna på plats i ett uttalande.

Vattenfall offentliggjorde i april planer på att sälja den tyska brunkolsverksamheten. Den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning till affären.

(TT-AFP)