Nyheter

Vindkraften blåser närmare

17 nya vindkraftverk, varav några är ämnade att placeras vid naturbruksgymnasiet i Svenljunga, ingår i Västra Götalandsregionens satsning på miljövänlig energi.
Nyheter • Publicerad 24 september 2008

I går beslutade regionstyrelsen att anslå 2,6 miljoner som ett första steg för att söka bygglov.

I maj månad skrev BT om regionens planer på att bygga upp en vindkraftspark i Västra Götaland på mark som tillhör naturbruksgymnasierna.

Planerna tog i går ett steg framåt i och med regionstyrelsens beslut att satsa 2,6 miljoner kronor för att starta processen med tillståndsprövning, omfattande information till personal och elever, kringboende, berörda kommuner och andra myndigheter.

Någon beräknad tid för byggstart finns ännu inte. Enligt den förstudie som gjorts kommer de 17 vindkraftverken att inte bara ge en miljömässig vinst, utan även en ekonomisk.

Den totala investeringskostnaden är beräknad till 540 miljoner kronor.

Redan efter tio år beräknas hela investeringen vara betald och anläggningarna börja leverera en vinst till regionen på cirka 70 miljoner kronor om året.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.