Nyheter

Vill flytta korsning på riksväg 27

Korsningen Hillared–Lockryd från riksväg 27 ska göras om.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2014
Den nuvarande infarten mot Hillared försvinner och flyttas mellan 50 och 100 meter mot Borås enligt förslaget. Det ska också byggas en gång- och ?cykeltunnel under 27:an i höjd med bussterminalen.
Den nuvarande infarten mot Hillared försvinner och flyttas mellan 50 och 100 meter mot Borås enligt förslaget. Det ska också byggas en gång- och ?cykeltunnel under 27:an i höjd med bussterminalen.Foto: 

Trafikverket har tagit fram ett förslag på en ny lösning som ska öka trafiksäkerheten. Men det dröjer till 2016 innan vägen är klar.

Det ska också byggas en tunnel för gång- och cykeltrafik i höjd med bussterminalen.

Den förändrade korsningen är den sista pusselbiten i utformningen av industriområdet Lockryd. Trafikverket har haft en ny trafiklösning som krav och det är kommunen som får stå för kostnaden. Det är dock Trafikverket som genomför förändringen och kommunen har väntat på att de ska presentera en ny lösning.

– Det här frigör den attraktiva marken intill vägen. Vi hoppas att det ska leda till att det äntligen börjar lossna och öka intresset för industrimarken på Lockryd, säger planarkitekt Lars Jönsson.

Så länge det inte är bestämt hur den nya korsningen ska byggas har det inte gått att sälja de tomter som ligger närmast vägen. Parallellt med Trafikverkets arbete med att ta fram den nya korsningen ska kommunen komplettera detaljplanen för området för att de ska stämma överens.

– När vägen är klar ska det vara klart för att exploatera marken, säger Ulrika Nilsson, mark- och exploateringsingenjör

Inledningsvis var Trafikverket inne på att bygga en rondell i korsningen. Det har myndigheten nu gått ifrån och anser att en förskjuten trevägskorsning är ett bättre alternativ.

– En cirkulationsplats försämrar framkomligheten och är inte det optimala om det inte är lika mycket trafik i alla riktningar, säger Jens Hernebring, projektledare på Trafikverket.

En trevägskorsning är det alternativ myndigheten nu jobbar med. Enligt förslaget ska infarten till Hillared flyttas mellan 50 och 100 meter mot Borås. Avfarten mot Blomsterlandet och bussterminalen blir kvar där den är nu.

– En trevägskorsning ger en bättre överblick och innebär att det är färre bilar som ska svänga. I en fyrvägskorsning finns också risken att bilister chansar och kör rakt över, säger han.

Han säger att framkomlighet och bra trafikflöde på riksväg 27 är det som prioriteras. Men än så länge handlar det bara om ett förslag. Trafikverket har gjort en utredning och tagit fram ett första samrådsunderlag som nu finns ute på remiss.

Jens Hernebring hoppas att det ska komma in synpunkter på förslaget. Under vintern kommer det att hållas ett samrådsmöte där intresserade kan få mer detaljerad information. Under sommaren 2015 ska det förhoppningsvis vara klart exakt hur den nya korsningen ska se ut. Därefter dröjer det till våren 2016 innan byggstart.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.