Annons
Nyheter

Vårtecknen dröjer för fågelskådare

En grönfink knorrar till i trädet ovanför oss och fyra kanadagäss går att skymta på andra sidan åkern. Men det är allt. Våren hade inte riktigt kommit när BT följde med på fågelskådning i förra veckan.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
Förra året vid den här tiden hade flyttfåglarna redan flugit förbi men i år tvingar den snötäckta marken dem att vänta.
Förra året vid den här tiden hade flyttfåglarna redan flugit förbi men i år tvingar den snötäckta marken dem att vänta.Foto: Magdalena Högberg
Patrik Hansson ställer in kikarsiktet på en kanadagås. Den enda fågel som vågat sig upp till Ebbarp. Men så fort det blir barmark vänder fågelskådarlyckan.
Patrik Hansson ställer in kikarsiktet på en kanadagås. Den enda fågel som vågat sig upp till Ebbarp. Men så fort det blir barmark vänder fågelskådarlyckan.Foto: Magdalena Högberg

– Här borde ha varit starar, bofinkar, tofsvipor och lärkor, säger Patrik Hansson, som skådat fåglar sedan han var barn.

Vanligtvis är de öppna markerna och vattendragen i Ebbarp en mycket omtyckt rastplats för vårfåglar som är på väg norrut. Men i år tvingar snön dem att vänta söder om snögränsen.

Annons

– Förra året var vårsträcket slut vid den här tiden. Men så fort snön försvinner kommer vårfåglarna, säger Patrik Hansson.

Sträck är flyttfåglarnas färd från söder till norr. Regnet hänger i luften men gråmulna dagar är bara bra för fågelskådare.

– Lite mindre snö så hade det varit kanon i dag. I sådant här väder dimper fåglarna ner på backen och äter. Är det för vackert väder flyger de bara förbi, berättar Patrik Hansson.

Föreningen Pippi startades i november förra året av Rolf Beronius. Kort därefter engagerade sig Patrik Hansson. Idag är ett 20-tal aktiva i föreningen och alla som vill får vara med.

– Tanken är att vi ska komma ut i naturen tillsammans och lära av varandra, säger Rolf Beronius.

Patrik Hansson tror att intresset för fåglar föds ur en undran över vad man ser utanför det egna fönstret.

– Många är med för att lära sig om de vanliga fåglarna som rör sig i buskarna, säger han.

Föreningen har skrivit ett program för vårens aktiviteter. Men den långlivade vintern hindrar fåglarna från att komma så aktiviteterna har fått flyttas fram.

Bästa spanläget

Ängsmarkerna utanför Östra Frölunda

Ebbarp

Fegen

Kalvsjön

Torsered utanför Hillared

Tips: på www.artportalen.se kan du se vilka fåglar som skymtats i din närhet.

Magdalena Högberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons