Nyheter

Våld och hot mot kommunanställda

Våldet mot personal inom socialförvaltningen i Svenljunga ökar. En enskild vårdtagare ligger bakom en stor del av ökningen.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2008

Hoten mot socialsek-reterare har också blivit fler.

Arbete inom vård och omsorg kan innebära såväl fysiskt våld som verbala hot och hotfulla situationer.

I Svenljunga har antalet våldsamma tillbud från brukare till personal nästan tredubblats senaste året. Detsamma gäller antalet verbala hot.

Våldsamheter kan handla om att en vårdtagare kastar lösa föremål mot en anställd. Personalen kan också få utstå slag mot armar och ansikte, sparkar och klösningar.

Den dramatiska ökningen under året har en förklaring.

– Nu är det framförallt en person som är svårt förståndshandikappad som står för många av de här händelserna. Det finns en stor medvetenhet och kompetens i arbetslaget som jobbar med personen, säger chefen för vård och omsorg i Svenljunga, Gunhild Unger Snygg.

Enligt henne får personalen kontinuerlig hjälp och stöd genom handledning och utbildning. Med hjälp av specialister har man också utvecklat specifika metoder för att möta den enskildas behov.

Sjukdomsbild förändras

– Den här personen har bott hos oss i många år men sjukdomsbilden förändras hela tiden. Det är väldigt låg omsättning i den personalgruppen vilket gör att man har en god kontinuitet i arbetet, säger Gunhild Unger Snygg.

Den andra gruppen som sticker ut i statistiken är socialsekreterarna. Här handlar det framförallt om verbala hot.

– Många människor känner sig frustrerade och förtvivlade om socialtjänsten inte lever upp till det de hade förväntat sig. Det är i de fall hotfulla situationer uppstår, säger Gunhild Unger Snygg.

Hon tror att en del av ökningen också beror på att socialsekreterarnas benägenhet att rapportera har ökat. Tidigare har många ansett att det ingår i jobbet.

– Vi har pratat mycket om det här och påtalat vikten av att rapportera. Vi måste veta vad det handlar om för att kunna agera.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.