Utkastad från jobbet – fick en halvtimme på sig att gå
– Jag känner mig mycket kränkt och är oerhört upprörd.
Den utlösande faktorn var ett brev från en kreditupplysningsfirma. Brevet låg i Risto Kokkos post, när han kom hem sent på måndagskvällen efter sitt arbete på kommunfullmäktige. Kreditupplysningen hade begärts av Svenljunga kommun.
– Varför?
Det är Risto Kokkos stora fråga. På tisdagsförmiddagen ställde han också denna fråga till en rad olika chefer på kommunkontoret. Men fick inget svar.
– Då blev jag ännu mera upprörd. Att ingen vill berätta för mig vad som pågår, varför just jag ska undersökas extra noga. Varför man inte istället ställer direkta frågor till mig om det man vill ha reda på.
Risto Kokko blev mycket arg. En ilska och upprördhet som kommunen nu tolkade som verbala och fysiska hot. Och använde som motiv för avstängningen.
– Det är en fruktansvärd anklagelse. Jag har definitivt inte hotat någon fysiskt. Det enda hot jag har uttryckt är att jag skulle gå till BT med uppgiften om kreditupplysningen. En laglig rätt enligt meddelarfriheten.
Men Risto Kokko ser en helt annan anledning till gårdagens avstängning. Han ser det som en följd av hans anmälan till Arbetsmiljöverket om den dåliga psykosociala miljön på före detta kansliavdelningen.
– Jag förstod att det kunde bli så här. Men jag kunde inte bara fortsätta och se hur illa mina arbetskamrater far. Och jag har fått klappar på axeln av många för mitt agerande.
– Det kan inte finnas någon annan vettig förklaring än min anmälan till hur kommunen nu agerar. För jag har inte gjort något brott.
Risto Kokko har varit kommunjurist och konsumentvägledare i kommunen i nästan exakt tio år. Nu får han inte vara på sin arbetsplats under den närmaste månaden. Han har kvar sin lön men får inte jobba.
Vad ska du göra nu då?
– Jag ska ta kontakt med mitt fack Jusek, Arbetsmiljöverket... För så här får man bara inte agera.
Detta har hänt:
I mitten på november anmälde Risto Kokko den dåliga psykosociala arbetsmiljön på den nya service- och informationsenheten (f d kansliet).
På enheten finns nio medarbetare.
I sin anmälan talade Risto Kokko om oklarhet, brist på delaktighet, brist på information, brott mot MBL. ”Droppen blev den nya omorganisationen”.
Risto Kokko riktar sin kritik främst mot kommunchefen Torkel Andersson, som är högste tjänstemannachef.
Den 19 januari kommer Arbetsmiljöverket till Svenljunga för att få mera information.