Nyheter

Uppdrag: Ge flyktingar en plats i samhället

Att hitta bostäder står högst upp på listan.
Det är just nu en av de viktigaste uppgifterna på den nya arbetsmarknads- och integrationsenheten.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2008
Madelein Sandman, Josefine Tilly och Eira Antikainen jobbar alla tre på den nya arbetsmarknads- och integrationsenheten i Svenljunga.
Madelein Sandman, Josefine Tilly och Eira Antikainen jobbar alla tre på den nya arbetsmarknads- och integrationsenheten i Svenljunga.Foto: Eva Hildebrand

– Jag vill så fort som möjligt få till ett möte med kommunens olika fastighetsägare, berättar Josefine Tilly, som leder den nya enheten.

Den har varit igång i två veckor nu och precis som tidigare finns lokalerna i gamla tingshuset. Men nu har enheten, som numera lyder under personalavdelningen och kommunstyrelsen, utökats till fyra personer. Där jobbar förutom Josefine Tilly två integrationsansvariga och även kommunens arbetsmarknadsansvarige är knuten till enheten.

Bakgrunden till den nya enheten finns i det politiska beslutet att kommunen årligen ska ta emot upp till 48 flyktingar med uppehållstillstånd.

– Här i kommunen finns en bra grund, en tydlig vilja och en positiv inställning. För oss gäller nu att hitta en bra struktur och utveckla introduktionsprogrammet, säger Josefine Tilly.

Försörja sig

Med sig i bagaget har hon fem års erfarenheter av integrationsarbete i Södertälje. Ett arbete som denna norrländska fick efter utbildningen på högskolan. Men kärleken och en barndomskamrat lockade henne till Borås.

– Och så hittade jag det här spännande jobbet i Svenljunga, säger Josefine Tilly, som numera bor i Borås.

Hon tycker det är oerhört viktigt att introduktionsprogrammet på upp till 24 månader ska vara så bra som möjligt.

– Målet är att de nyanlända ska kunna försörja sig själva efter introduktionen. Det gäller för oss att rusta dem väl, inte passivisera och inse att de nyanlända har egenmakt.

Samarbeta

En viktigt uppgift för integrationsenheten är att utöka samverkan med andra myndigheter och institutioner som försäkringskassan och Lärcentrum.

– I min vision ingår också att skapa mötesplatser och intressanta forum där de nyanlända och kommuninvånarna kan träffas , lära av varandra och öka förståelsen, säger Josefine Tilly.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.