Nyheter

Tungviktare laddar för föreställning

Från fyra kilo till fyra ton. Cirkus Maximum vill visa bredden i år.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2008
Tungviktarna är som vanligt elefanterna. Chirita Valentin bjuder sina skyddslingar på ekologisk lunch.
Tungviktarna är som vanligt elefanterna. Chirita Valentin bjuder sina skyddslingar på ekologisk lunch.Foto: Lennart Magnusson

Vladislav Olander öppnar dörren till sin husvagn. Eller snarare angorakatternas husvagn.

Tio vita ullnystan vänder sina blickar och nosar mot oss. Det är de som är årets premiärlejon hos Cirkus Maximum.

I 17 år har Vladislav, som är sjätte generationen hos en rysk cirkusfamilj, tränat sina katter. Nu ska de ta upp publikfavoritkampen med kamelerna, hästarna och lamadjuren. Och inte minst med de två indiska elefanterna, var och en med en matchvikt på tre-fyra ton.

Katterna tittar ut genom fönstren och fnyser åt tanken på en bild ute i det vita. Artister är rädda att dra på sig en förkylning inför premiären.

Inne i cirkustältet är det lite småkyligt. Cirkusdirektören själv, Bengt Källquist, övar danssteg och gester med Maja Gullstrand. Hon, med rötter i Fame Factory, är årets sångfågel.

För en cirkusföreställning på 2000-talet måste vara mer än djur, jonglörer och clowner. Roger Lybeck har hyrts in som koreograf, tidigare har han jobbat med Westy Side Story, Miss Saigon, Povel Ramel...

– Kultur som kultur, säger han och hastar vidare. Premiären är bara två dagar bort och finslipning pågår.

Ute på cirkusplatsen i Älvsered blandas djurskyddsinspektörer med folk från massmedia och en get som helst velat stanna kvar i sin transportbil. Turnén börjar varva upp, när den slutar i september har 159 platser besökts. Lite fler stopp än ett vanligt år.

Och på sitt sätt är 2008 ett märkesår. Det är 25 år sedan en ung man vid namn Bengt Källquist lyckades förverkliga sin dröm. Cirkus Minimum föddes och Bengt gav sig ut i det kringresande sandspånslivet.

Med sig hade han cirkusmottot ”det växer inga rosor i sandspån”. Men Minimum har blivit till Maximum och sisådär 200?000 besökare lär besöka tältet i sommar. Bengt själv delar numera sin tid mellan ett liv i Thailand och ett liv ute på cirkusvägarna.

Tino Rivero, regissör och bollplank, stannar till. Han har levt cirkusliv i snart 50 år och tror på cirkusens framtid.

– Men vi måste kunna erbjuda ett paket av upplevelser.

Naturligtvis ringer hans telefon just när han börjat berätta hur ett riktigt paket ska se ut.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.