Nyheter

Svenljunga vill ragga invandrare i Södertälje

Svenljunga vill få flyktingar med uppehållstillstånd att flytta till kommunen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2008

Nästa vecka åker en delegation till Södertälje för att marknadsföra Svenljunga.

Svenljunga har åtagit sig att ta emot 48 nyanlända flyktingar under året. Eftersom behovet av platser minskar i hela landet blir antalet som kommer till Svenljunga färre än väntat.

– I storstäderna är det ett omvänt förhållande. De har svårt att ta emot alla som vill komma dit på ett bra sätt, säger Josefine Tilly, arbetsmarknads- och integrationsledare i Svenljunga.

Södertälje har i år tagit emot mellan 1200-1300 nyanlända. För att få en jämnare fördelning över landet har man tagit initiativ till en så kallad organiserad vidareflyttning.

– Den som kommer till Sverige får själv välja var den vill bo. Många har kanske släkt och vänner i någon av våra storstäder och väljer därför att få komma dit, säger Josefine Tilly.

Mindre orter som Svenljunga är enligt henne mer okända för de flesta. Det vill man försöka ändra på nu.

– Vi vill visa vad vi har att erbjuda i form av arbetsmarknad och goda livsmöjligheter, säger Josefine Tilly.

Hon menar att arbetsmarknadsläget är bättre i Svenljunga.

– Det gäller inte bara Svenljunga, det finns bra möjligheter på andra orter med pendlingsavstånd, säger Josefine Tilly.

Svenljunga kommun ser det här som en möjlighet att bättra på befolkningssiffrorna.

– Vi ser dem som blivande kommuninvånare. Det gagnar oss i form av skatteintäkter samtidigt anser vi att vi att det finns något att erbjuda här, säger Josefine Tilly.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.