Nyheter

Svenljunga vårdcentral kan säljas

Västra Götalandsregionen förbereder försäljning av 31 fastigheter. Svenljunga vårdcentral är en av dem.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008

–?Det här påverkar inte verksamheten på något sätt, säger Johnny Nilsson, ordförande i ekonomiustkottet.

Förslaget följer regionens fastighetsstrategi.

–?Vi ska ägna åt oss att bedriva vård, inte fastighetsförvaltning. På sikt ska vi bara ha kvar fastigheter med strategiskt värde, till exempel lasarett.

En annan viktig aspekt är att frigöra kapital.

–?Vi behöver pengar både till investeringar och för att utveckla vården i framtiden. Försäljning av fastigheter kan göra det möjligt.

Enligt Johnny Nilsson finns inga negativa aspekter på att hyra lokaler i stället för att äga.

Inte heller något som tyder på att det skulle bli dyrare.

–?De erfarenheter vi har efter tidigare försäljningar är bara positiva. Vårdcentralernas verksamhet förändras också mycket. Då kan det vara en fördel att kunna flytta till mindre eller större lokaler efter behov, säger Johnny Nilsson.

I Göteborg och Skaraborg har regionen kommit långt i den här processen. Där hyrs större delen av lokalerna för verksamheten.

Bland de 31 fastigheter som nu föreslås att säljas finns även Fritsla vårdcentral med. Det är slutligen regionstyrelsen som fattar beslut.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.