Svenljunga ett samhälle i förändring
Det fanns slakteri, väveri, garveri och mejeri här. Järnvägen underlättade för företagen. Samhället levde. Nu har bygden tunnats ut och järnvägen är nedlagd.
– Jag tror att det var som mest liv här på 1930- och 40-talet. Det är synd att det dör ut. Folk brukar säga att Sverige är vackert men hur fint är det om det bara är större städer med motorvägar däremellan, frågar Lennart Andersson.
Han har tillsammans med fem andra personer under hösten haft en studiecirkel som kallades Svenljunga då och nu – ”det var ett annat liv i samhället förr”. Med ekonomiskt stöd från Swedbanksstiftelsen har de träffats varannan vecka, gått på studiebesök, tittat på byggnader och samlat ihop fotografier och historier.
Detta blir nu till en utställning på biblioteket i Svenljunga som invigdes i fredags. Utställningen pågår till den 26 augusti.
Där visas också Sune Widars modeller över Svenljunga. En modell är över samhället som det såg ut 1928.
– Jag har utgått från en gammal karta min farsa hade. Där var husen utmärkta med små kryss. Sedan har jag kunnat kolla i Svensk bebyggelse för att se hur husen såg ut, säger han.
Han har också gjort en modell över hur samhället ser ut i dag. På utställningen kommer de att stå bredvid varandra så att man kan jämföra dem.
Lennart Andersson visar på modellen för studiecirkelskamraten Inger Bjurlöv var han låg på sjukhus en gång i tiden. De tror att modellerna, historierna och fotografierna kommer att locka fram mycket minnen och berättelser hos besökarna.
– Jag tror att det här är intressant både för dem som har bott här länge och de som inte har upplevt samhället som det var förr. Jag är född 1930 och det är stor skillnad mot när jag var liten, säger Lennart Andersson.
Gruppen hoppas också kunna samla materialet till en bok eller att det kan bli en permanent utställning någonstans.