Nyheter

Svemec stänger efter 40 år

Efter 40 år stänger nu Svemec i Svenljunga.
ABAS stängsel i Ambjörnarp har köpt företaget och Göran Axelsson fortsätter som anställd.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2008
Skrotbilen fick att göra nu när Svemec stänger efter 40 år.
Skrotbilen fick att göra nu när Svemec stänger efter 40 år.Foto: Marie Haglund
Göran Axelsson har stängt sitt livsverk Svemec. Från och med måndag blir han istället anställd hos ABAS stängsel i Ambjörnarp som köpt företaget av honom. Där blir han kollega med sonen Roger Axelsson, som jobbar som försäljningschef.
Göran Axelsson har stängt sitt livsverk Svemec. Från och med måndag blir han istället anställd hos ABAS stängsel i Ambjörnarp som köpt företaget av honom. Där blir han kollega med sonen Roger Axelsson, som jobbar som försäljningschef.Foto: Marie Haglund

Det är tyst och lite ödsligt i byggnaden på Hantverkaregatan i Svenljunga. Det luktar fortfarande bränt från svetslågan som knappt har hunnit slockna. Göran Axelsson avslutade sina sista uppdrag före nyår.

– Det har varit snärjigt att hinna avsluta allt, tyvärr har jag varit tvungen att säga nej till många uppdrag för att hinna bli färdig innan årets slut, säger Göran Axelsson.

Nu går han omkring och röjer bland kvarvarande prylar och maskiner. Det är mycket som ska bort innan nya ägaren tar över på måndag.

– Det känns lite vemodigt, men samtidigt skönt. I fortsättningen kan jag gå hem klockan fyra på eftermiddagen som de flesta andra, säger han.

Göran Axelsson startade företaget tillsammans med sin bror 1967. Byggnaden på Hantverkaregatan lät de bygga 1974. Han beskriver sitt uppdrag lite som den gamla tidens bysmed. Jobben varierar och den ena dagen har aldrig varit den andra lik.

– Jag har alltid försökt att lösa det som kunden kommer in med, ofta krävs det lite klurande innan man kommer på hur det ska göras, säger Göran Axelsson.

Sitt sinne för problemlösning kommer han förhoppningsvis ha nytta av även i framtiden. 64 år gammal har han nämligen skrivit på anställningskontrakt. Han ska fortsätta arbeta i sina gamla lokaler.

– Här kommer det att bli monteringshall och utvecklingsverkstad för grindar, berättar Roger Axelsson, försäljningschef på ABAS stängsel i Abjörnarp och även son till Göran.

Företaget har ökat sin produktion de senaste åren och lokalerna i Ambjörnarp börjar bli trånga. Utbyggnadsmöjligheterna där är lite svåra på grund av alla sjöar i området. Svemecs lokal blev därför en bra lösning på trångboddheten.

Reaktionerna bland Göran Axelssons kunder har varit blandade när han berättat att han nu lägger ner. De flesta har dock förståelse för att han vill trappa ner efter så lång tid.

– Jag har funderat på det här ett tag och till och med försökt att sälja verksamheten, men det skulle kosta allt för mycket för någon att köpa hela företaget. Jag har ju haft 40 år på mig att bygga upp allt, säger han.

På måndag tar nya ägaren över, men någon verksamhet blir det troligtvis inte innan februari/mars någon gång.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.