Annons
Nyheter

Storkoncern satsar rejält i Svenljunga

Namnet Scandfilter är ett minne blott. Nu heter företaget Vokes Air.
Denna stora koncern med elva olika europeiska bolag satsar nu i Svenljunga.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011
Försäljningscheferna Bo Lindvert och Tony Rönnqvist samt utvecklings- och konstruktionsansvarige Martin Lindqvist visar den största produkten på Vokes Air i Svenljunga; 400 000 säljs varje år.
Försäljningscheferna Bo Lindvert och Tony Rönnqvist samt utvecklings- och konstruktionsansvarige Martin Lindqvist visar den största produkten på Vokes Air i Svenljunga; 400 000 säljs varje år.Foto: Eva Hildebrand
Foto: Malin Carlsson Lindqvist

Här finns numera huvudkontoret, koncernchefen George Black samt koncernens kunskapscentrum för konstruktions- och utvecklingsarbete.

I går var dagen då varumärket Vokes Air fick en heldag i Svenljunga. Anställda från de olika bolagen var inbjudna, koncernens nya Business Academy presenterades, det minglades, det diskuterades...

Annons

– Nu är vi som en enda familj, tyckte Tommy Raahauge, chef för luftfiltren på den europeiska marknaden.

Redan för tio år sedan blev Scandfilter ett av bolagen i koncernen Vokes Air. De olika bolagen har sedan dess jobbat var och en för sig, kanske till och med sålt till varandra. I den nyordning som nu gäller ska alla bolagen jobba ihop även om de kvarstår som egna juridiska personer.

– Det är rätt tidpunkt att enas under en gemensam fana, tycker George Black.

Vokes Air har nu i stället omorganiserats i två olika affärsområden.

Ett område fokuserar på luftfilter för ventilationsmarknaden, där Scandfiltrer varit marknadsledande i Sverige under många år. Det handlar om att luften på exempelvis sjukhus, i skolor och på kontor ska bli frisk.

Inom det andra området, Industriutveckling, satsas på filtreringssystem som anpassas till olika kunder.

Där tas olika produkter fram för exempelvis kraftindustrin, verkstadsindustrin, för fartyg och för sterila miljöer.

Här har företaget i Svenljunga varit en föregångare och står nu som mall för hela Vokes Air.

I Svenljunga produceras i dag precis liksom tidigare de olika typerna av filter.

Försäljningschef Bo Lindvert, som kom till Scandfilter för drygt 20 år sedan, ser mycket positivt på förändringen inom koncernen.

Annons

– Det satsas nu verkligen i Svenljunga. Och det kommer säkerligen att bli flera arbetstillfällen här, menar han.

En viktig satsning är forsknings- och utvecklingsavdelningen i Svenljunga. Här kommer koncernens ingenjörsresurser att tas till vara, utbyte av teknik kommer att ske och koncernens anställda ska ges möjlighet till ökade kunskaper.

– Vi ska lösa många problem tillsammans. Och det behövs stor kompetens inom olika områden, säger Martin Lindqvist, utvecklings- och konstruktionsansvarig inom koncernen.

Scandfilter startade i Göteborg 1975.

1990 flyttade företaget till Svenljunga.

Sedan tio år tillbaka tillhör företaget koncernen Vokes Air.

Huvudägare är riskkapitalbolaget Riverside.

Sedan förste mars är namnet Scandfilter ett minne blott. ?Alla tio bolag i Europa, som ingår i koncernen, heter numera Vokes Air.

Hela koncernen har 430 anställda.

I Sverige finns 130 anställda.

Hela koncernen omsätter ?650 miljoner kronor om året.

I Sverige omsätter företaget 200 miljoner kronor.

I Svenljunga finns i dag koncernens huvudkontor, koncernchefen George Black samt koncernens kunskapscentrum för utveckling och konstruktion.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons