Nyheter

Storfrämmande på skogsdag

Karl-Åke och Gunnel Lagerqvist i Boda i Örsås hade storfrämmande i går.
Nyheter • Publicerad 28 september 2008

Över 300 personer vandrade runt i deras skog.

Men så hade de, Södra skogsägarna och LRF bjudit in till en skogsdag för alla intresserade.

Karl-Åke är ordförande i Kinds skogsbruksområde inom Södra. Och familjens gård är utsedd att vara demonstrationsgård inom projektet Kraftsamling skog.

– Målet med denna satsning är att öka uttaget från skogen med 20 procent. En väg dit är att skogsägarna gallrar, röjer och sköter sin skog på bästa sätt, sa Karl-Åke, när vi vandrade runt på skogsdagens runda på två kilometer igenom skogsmarkerna.

Planterat i rätt tid

Här har Karl-Åke vandrat och arbetat mycket. Redan 1967 köpte han gården, som är på 119 hektar varav 90 är skog. Sju år senare flyttade han och hustrun Gunnel in i det nybyggda huset i Boda.

På höjden passerade vi ett 1,9 hektar stort område, där besökarna fick lära sig hur en välgallrad skog ska se ut.

Träden i området planterades i början på 1960-talet och reser sig nu med stolta stammar till en stor pelarsal.

– Att plantera och röja i rätt tid ger en så här fin skog, berättade Börje Einarsson, f d regionchef i Södra, som hade hand om just gallringsstationen.

Men Karl-Åke ville också gärna visa de två fotona, som hade fäst på en stam. De är tagna då på 1960-talet när området var ett enda stort kalhygge.

Och Gunnel och han kunde plocka fina hallon där och även passa på att pussa varandra bland hallonsnåren.

Att vandra tillsammans med Karl-Åke genom hans skog blir som lektion i skogskunskap.

Han pratar om granbarkborrens angrepp, om Gudruns svåra attacker, om de åtta vildsvinen som sonen skjutit bara i år, om glädjen med att plantera plantor.

Själv har han hittills hunnit med 125 000 under sin skogstid .

Skogen hans livsverk

Men han talar också om nymodigheter som flisklippen, som lockar många intresserade.

Denna skogsmaskin tar med sig allt – ris, grenar, stammar – ut från skogen och passar därför exempelvis bra vid avverkningar i hagmark.

Vad betyder skogen för dig?

– Den är mitt leverbröd och mitt livsverk. 1905 var all mark här rensopad på skog. Då hade ett skogsbolag köpt stället. Har man skog syns det om man gör något. Men också om man inte gör något.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.