Annons
Nyheter

Sockerringarnas okrönta drottning

Gunborg, 87, är specialist på sockerringar. 50 000 har hon bakat genom åren.
Nyheter • Publicerad 20 november 2008
Degen ska vara slät och blank och ringarna ska vara jämna och runda. Snart 87-åriga Gunborg Johansson vet hur sockerringar bakas.
Degen ska vara slät och blank och ringarna ska vara jämna och runda. Snart 87-åriga Gunborg Johansson vet hur sockerringar bakas.Foto: Eva Hildebrand

SVENLJUNGA

Redan när Gunborg Johansson var liten lärde hon sig att baka sockerringar av sin mamma.

Annons

Nu när hon snart fyller 87 år bakar hon fortfarande för att skänka till kyrkliga sykretsens auktion.

Och det har hon gjort allt sedan hon blev medlem i Svenljunga kyrkliga sykrets 1954. Sisådär 1?000 sockerringar har det blivit varje år till auktionen. Vi räknar snabbt ut att 50?000 sockerringar under alla bakår inte är någon överdrift.

–?Men åldern har börjat ta ut sin rätt. Så i år blir det väl bara runt 350 ringar, konstaterar Gunborg där hon sitter vid sitt bakbord hemma i köket.

För dagen iklädd den speciella bakklänningen -"den är så sval och skön och lätt att tvätta upp" - och broderat förkläde och vackert huckle.

Redan tidigt på morgonen har hon gjort i ordning degen.

-|Den ska vara blank och slät. Jag vet egentligen inte hur mycket mjöl jag häller i, men jag känner mig fram till lagom konsistens, beskriver hon.

Och så skär hon små bitar, som hon rullar till jämna och runda små ringar. Ringar som läggs i pärlsocker innan de åker in i ugnen. Det blir alltid 35 ringar på varje plåt.

Och när dagens skörd av ringar är färdigbakad åker de in ytterligare ett tag i svag ugnsvärme för att torka till.

–?Det ska vara riktigt smör och grädde för att ringar ska blir goda, tycker Gunborg.

Hon brukar baka flest sockerringar och skänka till jul. Men även under resten av året skänker hon sina bakverk. Och nu inför sykretsens auktion på fredag ska hon även baka några sockerkakor och några formbröd.

Annons

–?Det finns så stor nöd ute i världen. Och det är underbart om jag kan hjälpa några människor. Så jag hoppas mina ringar ger mycket pengar till sykretsen, säger Gunborg.

Och så rullar hon ytterligare deg till fina, jämna ringar.

Gunborgs recept på sockerringar:

229 ringar

1/2 kilo mjukt smör rörs med 1/2 liter vätska - där övervägande delen är grädde och resten vatten - och 1 paket jäst.

Cirka 9 hekto vetemjöl blandas i långsamt. Rör i lite i taget och känn på konsistensen.

Rulla smala längder av degen och forma dem till ringar. Vänd ringarna i pärlsocker.

Ugnen ska vara uppe i 175- 200 grader när ringarna sätts in för att gräddas. Det tar runt en kvart innan de har lagom färg.

Sockerringarna torkas sedan i 50-100 graders ugnsvärme.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons