Annons
Nyheter

Snart halverad polisstyrka i Kind

Det kommer att bli färre poliser i Kind – inte fler.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2008

Efter sommaren halveras den yttre polisstyrkan i Svenljunga och Tranemo. Och än så länge är ingen intresserad av att fylla deras platser.

– Det kommer att bli ännu mer tomt än förut. Det är ett stort problem, säger polischefen i Tranemo, Kent Bengtsson.

Annons

Dagens tre yttre tjänster kommer att bli en och en halv, när en polis flyttar och en går ner till halvtid. Konsekvensen av det blir att poliser vid behov får komma från andra ställen i landet.

– Om något händer kommer en polis oavsett om de finns här eller inte. Men det finns ju ingen med lokal- eller personkännedom att vända sig till. Någon som man kan idientifiera för allt det vardagliga, säger Kent Bengtsson.

Svårt att rekrytera

Han tycker inte att det är bra att de blir färre, men det är ett svårlöst problem som inte bara Kind tampas med.

– Vi vill naturligtvis vara så många som möjligt. Men det är en allmän trend att det är svårt att rekrytera poliser till mindre ställen.

Att fem poliser kan tänka sig att arbeta i Kind, som BT skrev häromdagen, är felaktigt. De fem poliserna gör en extra termin och har under sex veckor placerats i Svenljunga/Tranemo och Ulricehamn. Men vad som händer efter det är inte bestämt. Kent Bengtsson tror att det är svårt att få någon att flytta hit som inte har anknytning till orten.

– Det finns ju inga arbetslösa poliser. Man kan välja att jobba var man vill och de flesta vill jobba i stora grupper och med folk i deras egen ålder. På mindre ställen är poliserna ofta betydligt äldre än i städerna.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons