Nyheter

Skyddsjakt på lo ska rädda fåren

Urban Nilsson går en sväng bland fåren. Här dödade lodjur en tacka så sent som i lördags.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2014
Rovdjursspåraren Urban Nilsson har fått ett specialuppdrag, han är ledare för den grupp jägare som ska försöka fälla lodjuret som rivit ett stort antal får i Kind och Mark.
Rovdjursspåraren Urban Nilsson har fått ett specialuppdrag, han är ledare för den grupp jägare som ska försöka fälla lodjuret som rivit ett stort antal får i Kind och Mark.Foto: Anders Robertsson

Urbans uppdrag är att leda skyddsjakten på det, eller de, lodjur som under året dödat upp mot 50 får.

Vad innebär skyddsjakt?

– Det handlar inte om det som många tror, det som står i 28:e paragrafen i jaktförordningen. I den paragrafen sägs att rovdjur får dödas om man inte lyckas skrämma iväg det och om det hotar tamdjur.

Nej, Urbans – och en dryg handfull andra jägares – uppdrag är kanske än svårare. De ska hitta just det lodjur som ”fått en knäpp i skallen och fått smak på att döda får”.

De orden använder Bertil Andersson, rovdjurspårare hos länsstyrelsen i Västra Götaland. Senaste halvåret har han gjort åtminstone 15 besök i ett område som täcker in Holsljunga, Mjöbäck, Örsås, Håcksvik, Öxabäck, Älekulla, Torestorp...

– Lägger vi på en bit av Halland också så har det säkert varit ett 50-tal får som strukit med senaste året. I min värld handlar det om en speciell individ som ställer till det – fast man kan aldrig säga säkert.

Hur som helst så beviljade länsstyrelsen för två veckor sedan ”skyddsjakt efter lodjur i delar av Svenljunga och Marks kommuner”. Ett beslut där det tillåtna jaktområdet prickats in med stor precision på kartan.

Skyddsjakt på lodjur beviljas sällan, lodjursstammen i södra Kind med omnejd klassas som av riksintresse.

– Vi hade skyddsjakt på lodjur i Falköping för några år sedan och så på Arvid i Halland.

Arvid var ett lodjur som också han specialiserat sig på får och som dödade ett 20-tal i Falkenbergs och Varbergs inland. Skyddsjakt beviljades och Arvid, som bar en sändare, pejlades in – men ändå sköts av misstag en hona i stället för Arvid. Åtminstone den gången, i april gick lodjurshannen till de sälla jaktmarkerna.

Hur svårt är det att lyckas med skyddsjakten?

Urban har inte svårt för att se problemen. Men kände ändå att han måste tacka ja till uppdraget, ”för tamboskapen och den gröna näringens skull”.

Urban bor i Mjöbäck och har varit ordförande i Svenljunga Södra Jaktvårdskrets i tio år. Plus att han samlat på sig även andra jaktuppdrag, bland annat hos Svenska Jägareförbundet.

– Problemet är just att veta att det handlar om rätt djur. Enda chansen är nog att få en väldigt färsk rapport om att ett får rivits och att sedan kunna haka på med hundarna.

I lördags var Urban och andra ur skyddsjaktgruppen på plats hos den drabbade fårägaren efter bara någon timme. Men lodjuret hann ändå smyga undan.

– Får hundarna ett bra spår så klättrar lodjuret ganska säkert upp i ett träd. Men den här gången lyckades vi inte.

Och nu brådskar det. Älgjakten börjar i morgon och den sätter åtminstone temporärt stopp för skyddsjakten.

Vad händer om ni inte får fatt på lodjuret?

Både Urban och Bertil Andersson ser i så fall fler dödade får framför sig. Lodjuret gör inte som vargen, en varg kan rusa in i en hage och riva tamdjur mer urskillningslöst. Medan lodjuret lugnt cirklar kring innan det är dags att snabbt hugga ett eller två byten.

– Ett bett i halsen och sedan plockar lodjuret de bästa bitarna, berättar Urban och visar bilderna från det senaste fallet.

Den huvudsakliga födan för lodjuren är rådjur och hare, ett vuxet lodjur tar ett rådjur i genomsnitt var tredje-fjärde-femte dag. Men lodjuret har inte samlat på sig samma rovdjursstämpel som vargen och det är ovanligt att lodjuren river får.

Och även Urban Nilsson kan fascineras av lodjurets jaktförmåga och av de kissekattsöta ungarna.

– Men den djurägare som möts av sönderrivna tamdjur i sin hage har inte lätt att tänka så. Och här handlar det om ett lodjur som fått smak på får.

Så Urban och de andra i det hopsamlade jaktlaget fortsätter vakta sina telefoner. Och hoppas på så färska rapporter som möjligt.

1997 konstaterades den första föryngringen av lodjur i södra Kind, platsen var Mjöbäck. En lodjurshona, som betraktas som något av en stammoder, födde sedan i flera år trillingar.Ytterligare en hona beräknas röra sig i gränstrakterna mellan Kind, Mark och Halland. Eftersom varje familj består av cirka fem djur så kan det i området finnas ett tiotal lodjur.

– Men områdena de rör sig i är stora, en hona i Halland beräknades ha ett hemområde på 55 000 hektar, berättar Tommy Berglund, tidigare rovdjursspårare i Västra Götaland, men nu i Halland.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.