Nyheter

Så ska Ätran skyddas

Två rader av långa granstammar, rotvältor, stenbumlingar, stenkross och sand ska stoppa erosionen av Ätran.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008
Kommunekolog Solveig Svensson gläds åt att det nya biologiska skyddet mot erosion av Ätran vid Sexdrega är klart.
Kommunekolog Solveig Svensson gläds åt att det nya biologiska skyddet mot erosion av Ätran vid Sexdrega är klart.Foto: EVA HILDEBRAND

Nu är detta unika biologiska skydd klart. Och det är det enda av sitt slag i Sverige.

Just söder om Sexdrega vindlar sig Ätran kraftigt fram och skapar skarpa kurvor. Så skarpa att exempelvis motionsslingan fått flyttas flera gånger. För strandkanten har eroderats bort. Och ån tar också på strandkanten in mot väg 154.

Som en fortsättning på projektet att restaurera Ätran dök möjligheten upp att bygga detta biologiska erosionsskydd. Kommunen fick drygt 70|000 kronor i bidrag från länsstyrelsen.

Under våren startade så arbetet där söder om Sexdrega. Under en vecka i juli byggdes erosionsskyddet klart.

På en sträcka av cirka 40 meter har två rader av fyra meter långa granstammar pålats ned i marken. Rotvältor med långa stammar, som korsar varandra, har lagts in i strandkanten. Och så har det fyllts på sand och lagts stenbumlingar längst ned vid vattnet.

På kanten med mot Ätran ska nu gräs sås och alar planteras. Allt för att marken ska bindas fast så bra som möjligt.

Tanken är också att det här erosionsskyddet ska minska trycket på övriga åkurvor lite längre söderut. Speciellt mot den strandkant som ligger ut mot 154:an.

– Det är första gången den här metoden testas i Sverige. Tidigare har den bara prövats i USA, Kanada och England. Och hittills har erosionsskydden i Sverige bestått av bara stenkross, berättar kommunekolog Solveig Svensson.

För att slutföra detta projekt får kommunen nu ytterligare 50 000 kronor från länsstyrelsen. Pengarna ska gå till en informationsskylt om detta unika erosionsskydd, en grillplats just vid den här åkurvan och en inventering av insekter, som lever i vattnet, före och efter att erosionsskyddet byggts.

– Med höstfloden kommer sedan det stora testet för det här skyddet, säger Solveig Svensson.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.