Annons
Nyheter

Politikerna vill ha bort Red Devils

Bort med Red Devils.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2008
Tillslaget skedde i samarbete mellan Borås- och Göteborgspolisen.
Tillslaget skedde i samarbete mellan Borås- och Göteborgspolisen.Foto: Scanpix

Så går snacket i Svenljunga. Men ingen vet hur det ska gå till.

Red Devils blev hetaste inslaget när socialdemokraterna första maj-demonstrerade. Stefan Karlsson, ledande s-politiker i kommunen, talade klarspråk.

Annons

”Vi vill inte ha sådant här patrask i Svenljunga”, var hans budskap. Han efterlyste en intensivare bevakning och ett ökat störande av mc-klubben. ”De ska inte ha en lugn stund”.

Droppen blev det tillslag som polis gjorde mot Red Devils i veckan. Ett tillslag där såväl narkotika som vapen hittades.

Men Stefan Karlsson har ingen given lösning på Red Devils-problemet. Sak samma gäller andra politiker.

Eva Johansson, centerpartistiskt kommunalråd, konstaterar att det är oerhört trist att mc-klubben etablerat sig i Svenljunga.

– Men deras verksamhet är en fråga för Västsverige, för hela Sverige. Det vi ser är bara toppen av ett mycket stort isberg.

Men inte heller Eva Johansson har någon medicin. Mer än att det brottsförebyggande arbetet och jakten på en bemannad polisstation måste fortgå.

Förre kommunalrådet, Tomas Mellqvist (c), har levt med mc-gängfrågan under hela sin tid som ledande politiker.

– Det är mer än 25 år nu. Men det var fler inblandade på Butcherstiden, nu är de väl bara två-tre som håller till i huset.

Vad har ni gjort för att få bort dem?

– När huset var till salu diskuterade vi om kommunen skulle köpa det. Men det var ju dödfött – då skulle de bara köpt ett annat hus i stället.

Annons

I många år stred kommunen och Butchers om det emblem som klubben placerat på huset. En strid som Tomas Mellqvist så här i efterhand också kallar ”dödfödd”.

– Överhuvudtaget är det svårt att komma åt dem. Och extra tråkigt är det att de finns mitt i samhället.

Men polisen? Vad gör den?

– Sådana ärenden ska inte lokalpolisen sköta, det gör de från Göteborg, säger polischefen i Tranemo, Kent Bengtsson.

Han tycker att frågan om Red Devils i Svenljunga är en svår fråga. Medlemmarna ska lagföras om de begår brott, men det är svårt att tvinga bort dem från Svenljunga, menar Kent Bengtsson.

– Det är inte så enkelt, de äger ju huset, säger han.

Att kasta ut Red Devils tror han inte heller löser problemen med alkohol och narkotika i Svenljunga.

– Tar du bort Systembolaget slutar inte folk dricka sprit för det. Försvinner Red Devils, försvinner inte narkotikan bara för det, säger Kent Bengtsson.

– Om inte de säljer gör någon annan det.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons