Annons
Nyheter

Pelletsfabrik i Sexdrega får fortsätta trots miljöbrister

EME Energiproduktion får fortsätta sin produktion av pellets trots att kommunens krav på bättre rening inte är uppfyllda.
Nyheter • Publicerad 22 november 2009

Ärendet är överklagat till Miljödomstolen.

Grannar till fabriken har nu börjat tröttna.

Annons

– Jag förstår inte att de bara kan fortsätta som tidigare bara för att de överklagar. Hur länge ska det kunna pågå? undrar Liselotte Söderberg.

Liselotte och Karl-Gustav Söderberg bor en dryg kilometer från EME Energiproduktion. Rökstoftet som släpps ut genom skorstenen påverkar ständigt deras vardag.

– Jag börjar alltid dagen med att ta reda på vilken vind som blåser. Är det syd-ostlig vind är det som värst för vår del, säger Karl-Gustav Söderberg.

En sådan dag kan de knappt vistas utomhus, inte ens ha ett fönster öppet. Brandvarnaren har gått igång flera gånger av den kraftiga röken.

Ove Schön och Siv Lilja har ett fritidshus nära fabriken. De är oroliga över vilka konsekvenser rökutsläppen får på längre sikt.

– Vad är vår hälsa värd? Jag känner mig ständigt lite småförkyld när jag är här. Det kan inte vara nyttigt att andas in de där rökgaserna, säger Siv Lilja.

Oron över hur hälsan påverkas finns även hos Liselotte och Karl-Gustav Söderberg.

Kommunen har ställt krav på att EME Energiproduktion måste minska sina utsläpp. Ett vite på 4 miljoner är utdömt. Företaget överklagade först till Länsrätten, som gick på kommunens linje, och nu till Miljödomstolen. I väntan på avgörande har de rätt att producera som tidigare.

– Vi behöver mer tid på oss för att få snurr på produktionen samt utreda vilket alternativ för rening som är bäst, säger Andreas Richardsson, VD för EME Energi.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons