Nyheter

Överfullt i förskolorna

Förskolorna i Sexdrega är överfulla och något tecken på att antalet barn ska minska framöver finns inte, tvärt om.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2008

– Vi har en inflyttning till Lysjö rektorsområde just nu vilket är roligt, framöver betyder det att vi behöver se över våra lokaler, säger Ulla Andersson, biträdande rektor.

I Sexdrega finns två olika förskoleavdelningar. De mindre barnen mellan ett och tre år går på Högagården, fyra- till femåringarna går på Bullerbyn.

– Det är en väldigt hög beläggning och många barn är här hela dagen. Ofta är det över 20 barn på Bullerbyn, det är en ganska stor grupp för en fyraåring, säger Ulla Andersson.

För dem som jobbar på förskolan innebär det att de får tänka till lite extra om hur de ska aktivera barnen. Ofta delas de upp i olika grupper. När den ena gruppen är ute gör den andra något inomhus tillexempel.

– Det blir ett pedagogiskt dilemma och det krävs hela tiden att personalen är flexibel, säger Ulla Andersson.

Uppdelningen i grupper gör att verksamheten ändå fungerar bra enligt Ulla Andersson, men klockan tolv ska alla äta lunch.

– Då kan det bli lite rörigt eftersom vi inte har en tillräckligt stor matplats, säger hon.

Det här är dock något som politikerna i barn- och utbildningsnämnden är medvetna om. Just nu pågår arbetet med en ny långsiktig plan för skolor och barnomsorg i kommunen. I det arbetet ingår bland annat att se över samtliga lokaler.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.