Annons
Nyheter

Ökad protest mot kraftverk

Fiskare och boende i området är rädda att öringen inte ska överleva i Ätran.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008
Roger Dahlberg bor alldeles bredvid fallet och går ner och fiskar några gånger om året. Han tror att det kan skada öringbeståndet men har ännu inte bestämt sig för vad han tycker.
Roger Dahlberg bor alldeles bredvid fallet och går ner och fiskar några gånger om året. Han tror att det kan skada öringbeståndet men har ännu inte bestämt sig för vad han tycker.Foto: Lollo Alling

Nu ökar protesterna mot det planerade kraftverket i Ätran. Flera protestlistor cirkulerar.

Sedan en privat företagare berättat om sina planer på ett vattenkraftverk i Ätran vid Buttorp har många upprörts.

Annons

Boende längs ån, sportfiskare och engagerade i kommunens projekt att rädda öringen oroar sig för att öringen inte ska överleva. Sedan en dryg vecka har man kunnat hitta protestlistor runt om i kommunen, bland annat på Axving och affären i Sexdrega, men även inne i Borås i sportfiskeaffären Wollmars. Enskilda personer som känner sig engagerade sprider listerna. Bland annat Tommy Williamsson från en av fiskeföreningarna.

Ingen vill dock stå bakom protestlistorna i media, men Wollmars sportfiske berättar att det är självklart för dem att hjälpa till att sprida dem.

– Allt sådant är av ondo, det är av princip som vi hjälper till med de här listorna. De har ansträngt sig så för att rädda öringen och så kommer en snål bonde och ska utnyttja vattenfallet, säger Fredrik larsson på Wollmars sportfiske i Borås.

Oron gäller framför allt öringens överlevnad. Kommunens projekt har pågått sedan 2006 och går ut på att förbättra miljön för öringen så att den ökar i antal.

Roger Dahlberg bor alldeles bredvid fallet.

– Jag har inte tagit ställning än för jag tycker att jag vet för lite. Men man har ju hört om andra kraftverk och jag tror att detta tar mer än det ger, säger Roger Dahlberg.

Kan värma 200 villor

Magnus Carlsson har köpt marken enbart för att få bygga ett vattenkraftverk. Det kommer att ge ungefär två miljoner kilowattimmar, och det räcker till att värma 200 villor med, berättar han. Carlsson är övertygad om att bygget inte kommer att påverka öringen alls.

– Jag har beställt en miljökonsvekvensundersökning och hittills visar den att kraftverket inte påverkar öringen alls. Och jag ska bygga passager för fisken så den kommer kunna ta sig förbi, säger han.

Även öringprojektet arbetar på en rapport som kommer att innehålla ett åtgärdsprogram för att rädda fisken. I september kommer den att vara klar.

Annons

Men de som i slutänden avgör om det får byggas något är Miljödomstolen, som i sin tur hämtar in synpunkter från Länsstyrelsen, Fiskeriverket och kommunen.

Att lokalbefolkningen upprörs över bygget är inget som påverkar Carlsson.

– Nej, jag tänker inte på det. Det är myndigheterna som avgör om det får byggas något eller inte och jag kommer att följa deras beslut.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons