Nyheter

Ny lösning i sikte för förorenat område i Svenljunga

Det förorenade Skanska-området i Svenljunga kan få sin lösning.
Nyheter • Publicerad 9 september 2008
Skanska-området.
Skanska-området.Foto: Eva Hildebrand

Nästa månad kommer Svenljunga kommun att ansöka om statliga saneringsbidrag. Vid en sanering täcker det upptill 90 procent av kostnaderna.

– Ett genombrott. Ett historiskt första steg för att hitta en bestående lösning för området, säger kommunalråd Eva Johansson i ett pressmeddelande.

BT har tidigare berättat om den förörenade tomten. Det handlar om 10 000 kvadratmeter som en gång i tiden tillhörde Skandinavisk pälsberedning och färgeri. Bland annat fårskinn bereddes med hjälp av trikloretylen.

Skanska som idag äger fastigheten har under ett års tid genomfört en inventering som bekräftat att det finns rester av det klorerade lösningsmedlet i en del av fastigheten.

För att få ta del av statliga pengar till sanering krävs det dels att området är klassat som en klass 1(mycket stor risk) , dels att det saknas någon ansvarig.

– Eftersom företaget inte längre existerar finns det inte heller någon ansvarig, säger Thomas Johansson distriktschef på Skanska. Vi har arbetat ihop med kommunen och tagit ett konstruktivt steg framåt.

För att slutligen få till en sanering krävs flera steg. Bland annat undersökningsbidrag och statliga bidrag.

Nyligen omklassades området till den absolut högsta risken, vilket nu gör det möjligt att söka bidragen.

– Området klassas högt eftersom det ligger intill Ätran som har ett högt skyddsvärde, hade det legat någon annanstans är det inte säkert att vi gjort samma bedömning, säger Siv Hansson, miljöskyddsenheten.

Bidragen söks hos Naturvårdsverket genom länsstyrelsen.

Undersökningen kommer att ta uppåt två år och först därefter kan man ta ställning till om åtgärder behövs och vilka i så fall.

Visa större karta

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.