Annons
Nyheter

Ny dopkanna på plats

Det gamla möter det moderna i Håcksviks kyrkas nya dopkanna som invigs på söndag.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2008
Anna-Greta Dahlkvist var den som fick idén om att låta tillverka en dopkanna till Håcksviks kyrka. Under två år har kyrkliga arbetskretsen samlat in runt 10 000 kronor till kannan.
Anna-Greta Dahlkvist var den som fick idén om att låta tillverka en dopkanna till Håcksviks kyrka. Under två år har kyrkliga arbetskretsen samlat in runt 10 000 kronor till kannan.Foto: Marie Haglund

– Nu är det bara barnen som saknas här i byn, säger Kristina Svensson.

Kyrkliga arbetskretsen i Håcksvik är flitig med att samla in pengar till behövande i olika delar av världen. De senaste två åren har deras arbete skett till förmån för den egna församlingen.

Annons

– Jag reagerade på att vattnet vid dop i kyrkan bars in i en vanlig tillbringare. Andra kyrkor har vackra dopkannor, det borde vi också ha tänkte jag, säger Anna-Greta Dahlkvist.

Hennes idé fick gehör hos kyrkliga arbetskretsen.

– Vi lade ner mycket jobb på att hitta någon som kunde tillverka en kanna åt oss, men det var trögt till en början, säger Kristina Svensson.

Till slut fick Lena Dahlberg, grafisk designer som är född och uppvuxen i Håcksvik, uppdraget. Gelbgjuteriet i Köinge har stått för själva tillverkningen.

– De har gjort ett fantastiskt jobb. Lena Dahlberg var här i kyrkan och tittade för att få intryck. Ornamentet på kannan är det samma som det på dopfunten i kyrkan, säger Kristina Svensson.

Dopfunten är från 1100-talet och ornamentet runt om är hedniskt. Vid dopen används också ett fat och en skål från 1600-talet.

– Någon kanna har inte funnits tidigare här i kyrkan så det är extra roligt att nu få en, säger Anna-Greta Dahlkvist.

Arbetskretsen har inte lagt sig i arbetet med kannan speciellt mycket. Under hand har de fått se skisser och idéer som Lena Dahlberg har haft.

– Det har blivit så mycket bättre än vad jag vågade drömma om. Kannan är verkligen snygg, säger Kristina Svensson.

Kannan är modern, men ornamentet skapar en tillhörighet med det gamla i kyrkan.

Annons

– Det ska ju synas att den är tillverkad i vår tid, säger Anna-Greta Dahlkvist.

På söndag invigs kannan i kyrkan, men det blir dessvärre inget dop. I församlingshemmet kommer det dock att finnas gott om dopminnen.

– Vi har samlat ihop till en doputställning. Här kommer det att finnas dopklänningar från olika tider, gåvor, minnen och fotografier bland annat, säger Kristina Svensson.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons