Nyheter

Nivån i Åsunden åter höjd - flödet till Ätran ökas

Strax innan halv nio på fredagsmorgonen höjdes vattenflödet från Åsunden till Ätran. Det efter en mätning som visade att nivåerna i sjön ökat med två centimeter. Samtidigt hade Ätrans nivå i centrala Svenljunga ökat med 10 centimeter under natten.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011
Foto: Lennart Magnusson
Foto: 
Foto: Lennart Magnusson

BT:s reporter Eva Hildebrand var på plats vid mätningen och då luckorna öppnades.

Det är Börje Larsson som mäter vattennivån i Åsunden. Vattennivån hade vid åttatiden höjts med två centimeter jämfört med i går och kraftbolaget Eon, som äger anläggningen, tog beslut om att öppna dammluckorna vid Forsa kvarn mer. Det enligt den vattendom som gäller.

Vattenflödet ökades till 36 kubikmeter per sekund istället för 32.

– Det är det högsta jag någonsin har varit med om, säger Börje Larsson, som skött mätningarna sedan 1996.

Det ökade flödet väntas nå Svenljunga inom 14-20 timmar från och med 8.30-tiden på fredagen. Det kan åter försämra läget med höga vattennivåer och stor risk för översvämningar i centralorten.

Svenljungas kommunchef Magnus Nilsson är mycket oroad.

– Eftersom vattennivån i centralorten har stigit med 10 centimeter under natten gör det att vi blir mycket oroliga när man nu ökar vattennivåerna från Åsunden.

Kommunen kommer nu att gå vidare till räddningstjänsten och begära fler mätningar och fler regleringar om det behövs, jämfört med nu då man gör det endast en gång per dygn.

Eon följer allså den vattendom som gäller, men räddningstjänsten kan gå in och ta över mandatet och bryta vattendomen.

I helgen översvämmades stora delar av Svenljunga då Ätran nådde extremt höga nivåer. I tisdags utfärdade SMHI en så kallad klass 3-varning för områdena kring Ätrans mellersta och nedre del. Klass 3 är den allvarligaste nivån. I går upphävdes varningen, men nu kan alltså läget komma att förvärras igen.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.