Annons
Nyheter

Mjöbäcksborna får äntligen vatten från Överlida: ”Skönt att nå mål”

Nu dricker Mjöbäcksborna vatten från Överlida. Och den här veckan börjar avloppet från Mjöbäck pumpas över till reningsverket i Överlida.
Ett mångårigt byggprojekt håller på att avslutas.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2011
Jan-Olof Andersson, VA-ansvarig i kommunen, och Sören Andersson, som just den här dagen jobbade med att täta fogar, diskuterar bygget av nya vattenverket.
Jan-Olof Andersson, VA-ansvarig i kommunen, och Sören Andersson, som just den här dagen jobbade med att täta fogar, diskuterar bygget av nya vattenverket.Foto: Eva Hildebrand

– Skönt att vi äntligen når mållinjen. Det har varit en lång väntan men ett sådant här arbete tar tid, säger Jan-Olof Andersson, ansvarig för VA och renhållning i kommunen.

Det tog bland annat lite extra tid att hitta fram till rätt väg för ledningarna.

Annons

Redan när Jan- Olof Andersson blev ansvarig för kommunens VA-frågor för tio år sedan fanns nya vatten- och avloppsledningar mellan Mjöbäck och Överlida med på agendan.

Det krävdes förbättringar för att få ordning både på vattnet och reningen av avloppet i Mjöbäck.

Vattnet i Mjöbäck har alltid haft höga halter av mangan och järn och behövts renas mycket. Det har också varit brist på vatten.

– Sedan vi i två omgångar har byggt om ledningsnätet inne i Mjöbäcks samhälle har vattenförbrukningen nästan halverats. Men kvalitén har ju inte blivit bättre.

Så tidigt som 1978 dömdes arbetsmiljön på reningsverket ut. De öppna bassängerna skapade problem. Och det fanns inte heller någon utrustning för att lokalt ta hand om slammet.

Men nu ska alla vatten- och avloppsproblem i Mjöbäck vara ett glömt bekymmer. Både vatten- och avloppsledningar har grävts ned de fem kilometrarna mellan Överlida och Mjöbäck.

Det gamla vattenverket i Överlida försörjer sedan någon vecka både Mjöbäck och Överlida med vatten.

Ett nytt vattenverk med en ny vattentäkt byggs i Överlida. Det ska vara klart i juni. Byggnaden vid den gamla vattentäkten ska stå kvar. Där ska det bli en stationär reservkraftstation.

Vattenverket i Mjöbäck är lagt i malpåse. Det ska vara en reservvattentäkt.

Reningsverket i Mjöbäck ska rivas. Den här veckan har avloppet börjat pumpas över till reningsverket i Överlida.

Annons

Reningsverket i Överlida har renoverats och uppdaterats för att klara av även avloppet från Mjöbäck.

Hela den här VA-satsningen beräknas kosta 23,5 miljoner kronor.

– När allt arbete är helt klart ska vi även göra en genomspolning av hela ledningsnätet i Mjöbäck. För att få bort gamla synder, menar Jan-Olof Andersson.

1991 började nya vatten- och avloppsledningar mellan Mjöbäck och Överlida planeras.

I Överlida använder 510 personer de kommunala systemen. I Mjöbäck 274 personer.

I Överlida går det åt totalt runt 100 kubikmeter vatten om dygnet. I Mjöbäck drygt 40 kubikmeter.

Hela den nya VA-satsningen kostar 23,5 miljoner kronor.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons