Annons
Nyheter

Mjöbäcksbor tar strid för sin skola

Mjöbäcksborna tar upp kampen igen.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2008
Peter och Janet Kobbe , nya ägare til byns pizzeria, pratar framåtanda med handlaren Anders Fransson.
Peter och Janet Kobbe , nya ägare til byns pizzeria, pratar framåtanda med handlaren Anders Fransson.Foto: Eva Hildebrand

Kampen för att få behålla den lilla skolan i byn.

Byalaget, lärarna, föräldraföreningen och företagarföreningen agerar nu för detta gemensamma mål.

Annons

– Mjöbäck är så på frammarsch nu. Här händer mycket positivt. Och då kommer förslaget att lägga ned skolan som en kalldusch för oss, säger Marie Mårtensson i byalaget.

– Det är bara kommunen som talar om nedläggning. Alla vi andra här i Mjöbäck jobbar för en levande landsbygd, tycker Marianne Andersson - Norrman, fritidspersonal på skolan.

De talar om affären som ska byggas ut, pizzerian som ska få ny ägare och byggas ut, den nya detaljplanen som tillåter åtta villatomter...

Men i den långtidsplan som barn- och utbildningsnämnden håller på att ta fram står det svart på vitt. I förslaget, som skickats ut på remiss, pekas på att barnantalet blir för lågt 2011. Då talar prognoserna om bara 19 barn på hela skolan.

Politikerna tycker inte det är försvarbart - varken pedagogiskt eller ekonomiskt – att då behålla skolan i Mjöbäck. Utan förslaget är att alla barn i de två orterna samlas på skolan i Överlida.

– Det är tredje gången nu, suckar läraren Marianne Ingesson.

Hon tänker på nedläggninghoten mot den lilla röda skolan, som invigdes pampigt för 13 år sedan. Men ännu har nedläggningen inte blivit verklighet.

Och den lär inte bli det den här gången heller. Om man får tro på föräldrarna och alla andra Mjöbäcksbor.

– Vårt förslag är att också låta treor gå i Mjöbäck. Då blir gruppen större och barnen i Överlida skola får bättre utrymme, tycker läraren Elisabeth Lagberg.

Emma Lindström talar sig varm för den lilla skolan, där samarbetet över alla åldrar fungerar förträffligt. Där miljön är lugnare, där rasterna är suveräna med närheten till naturen.

Annons

– Det är viktigt för de små barnen att få ha sin egen skola. Då blir de trygga, tycker hon.

Så sista ordet är inte sagt i den här frågan. Remissvaret ska nu skickas in till skolpoltikerna från Mjöbäck.

– Vi kan väl åtminstone få se tiden an. Det hinner hända så mycket under några. Om man kan inte bara se på ett års siffror. För sedan ökar ju antalet barn igen, säger de sex som samlats på skolgården.

Barn i skolan

Så här ser prognosen ut för antalet barn i skolan i Mjöbäck under de närmaste åren. Det handlar då om barn i förskoleklassen och årskurserna 1 och 2 från Mjöbäck och Överlida. Barnen i årkurserna 3–6 går i skolan i Överlida.

2007/2088 – 37 barn.

2008/2009 – 38 barn.

2009/2010 – 33 barn.

2010/2011 – 25 barn.

2011/2012 – 19 barn.

2012/2013 – 26 barn.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons