Nyheter

Miljonsatsning på gång- och cykelvägar

Tranemo kommun satsar 1,8 miljoner kronor på gång- och cykelvägar i Uddebo och Ljungsarp.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008

Uddebo/Ljungsarp.

– Vi kan inte vänta på att Vägverket avsätter pengar, säger Crister Persson, kommunalråd.

Kommunstyrelsens arbetsutskott var enig i sitt beslut. Kommunala medel måste till för att göra trafikmiljöerna säkrare för gående och cyklister i Uddebo och Ljungsarp.

– Den här frågan har varit aktuell länge och trafiken bara ökar. Det är anledningen till att vi vill göra den här investeringen nu, säger Crister Persson.

I dagsläget ser han trafikmiljöerna på de båda orterna som stora säkerhetsrisker. I Ljungsarp tvingas bussen att backa på väg 156 för att vända. Här kommer det också att byggas en bussvändplats. Gång- och cykelvägen kommer att byggas mellan kyrkan och Hällevägen i Ljungsarp. I Uddebo kommer gång- och cykelvägen byggas utmed länsväg 156.

Crister Persson tycker egentligen inte att det är rätt att kommunen får bära kostnaden för något som borde ligger på Vägverkets ansvar. Men Vägverket har gjort klart att det inte finns pengar att hämta. I det läget anser Crister Persson att det inte finns något annat val. Vägverket har dock lovat att ta över driften när gång- och cykelvägarna väl är klara. För kommunen handlar det därför om en engångskostnad.

– Vägverket betalar också ett övergångsställe som kostar 20?000 kronor att bygga, säger Crister Persson.

Det slutgiltiga beslutet om kommunal finansiering av gång- och cykelvägarna tas att kommunfullmäktige. Förhoppningen är att vägarna ska byggas under 2008.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.