Medeltida korkåpa med egen prägel
Nu börjar korkåpan till Holsjunga kyrka ta form. Som en del i skapandet har hon gått kurs i medeltida broderi.
När Elisabeth Brenner blev tillfrågad om att sy en korkåpa till Holsjunga kyrka blev hon hedrad. En check på 20 000 kronor från Leader + gjorde det genomförbart.
– Jag tycker om nya utmaningar men kände att jag behövde lära mig mer om hur de broderade på medeltiden innan jag tog mig an den här uppgiften, säger hon.
Medeltida broderi är av tradition vanligt på kyrkliga klädedräkter.
Korkåpan är ett plagg som prästen bär vid festligare högtider i kyrkan. Nu är tyget valt och Elisabeth Brenner har gjort klart skisser på hur det ska bli. Första tanken var att göra något i svart, men efter samråd med prästen tänkte hon om.
– Jag älskar svart och vitt och kontrasterna däremellan. Men eftersom det är så få tillfällen som prästen bär svart så jag ändrade mig. Nu har vi valt ett vitt filtat ulltyg och ett ljusare grönt sidentyg som foder, säger Elisabeth Brenner.
Hon känner starkt för kyrkan i Holsjunga. När kyrkan skulle renoveras invändigt var det Elisabeth Brenner som fick uppgiften att färgsätta den.
– Tidigare var den grå med inslag av grönt. Nu är den mer i rosa, rött och mycket guld, säger hon.
Medeltida broderi har många inslag av guld och glitter. Pärlor och paljetter är också vanligt förekommande. När Elisabeth Brenner skissat på hur hon vill smycka sin korkåpa har hon valt att sätta sin egen prägel på broderiet. Det blir inte traditionell, medeltida teknik.
– Jag och min man har bott många år i Afrika och inspirerats mycket av afrikanska kvinnors frisyrer. Jag har många exempel på det i min konst, säger hon.
Hon visar ett provbroderi av livets träd. Det är vad som ska smycka bakstycket och en vikt krage som går längs hela långsidan på kåpan.
– Jag är mycket för att jobba abstrakt. Det här kommer att broderas i silkestråd. Jag kommer också att smycka med silverpaljetter, hur mycket har jag inte bestämt ännu.