Annons
Nyheter

Målande systrar får åka till Indien

Amanda och Cecilia är femte generationen i släkten Torén, som jobbar med form och färg. Nu tar deras konstverk dem till Indien.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2009
Barnbarnet Cecilia Torén signerar den tavla hon givit till sin mormor Marianne Torén. Storasystern Amanda och mamma Catharina betraktar.
Barnbarnet Cecilia Torén signerar den tavla hon givit till sin mormor Marianne Torén. Storasystern Amanda och mamma Catharina betraktar.Foto: Eva Hildebrand

De två unga tjejerna - storasyster Amanda 17 år och lillasyster Cecilia 14 år - använder främst akryl - och oljefärger när de skapar.

Morfar Gösta och morfarsfar Nils och dennes far ägnade sig mest åt att göra hus vackrare med hjälp av färg. Som de målarmästare de var med med Kindaholm och Östra Frölunda som främsta verksamhetsområde.

Annons

Botkyrka i Stockholms närhet är hemmaplan för Amanda och Cecilia. Till huvudstaden flyttade deras mamma Catharina som ung. Och hon och hennes familj har blivit kvar där.

Men Östra Frölunda spelar en viktig roll för alla de tre torénska kvinnorna.

–Jag återvänder alltid hit, menar Catharina.

Och hennes döttrar berättar om långa sommarlov och vinterlov hos mormor Marianne och morfar Gösta. Numera finns bara mormor kvar i Frölunda.

–Här är så lugnt och avkopplande. Ett lugn som föder inspiration, tycker Amanda och Cecilia.

Under deras uppväxt har konst, färger och former haft framträdande roller. Mamma Catharina målar också gärna och som resurslärare jobbar hon mycket med färg och form bland barn med särskilda behov.

I somras gick de tre tillsammans på en konst- och målarkurs där de fick lära sig de olika principerna inom Vedic Art. Och den kursen blev också startskottet för deras engagemang inom Tellus Art.

Organisationen, som har sitt säte i Stockholm, har nu sitt fokus på projektet Unga tankar om Tellus. Där inbjuds barn och ungdomar i hela världen att ta upp problematiken med den globala uppvärmningen.

I höstas hölls en utställning i Stockholmstrakten och där valdes konstverk av systrarna Torén ut. Dessa alster ska i slutet av februari delta i en stor utställning på Gandimuséet i New Delhi.

Och där kommer också Amanda, Cecilia och mamma Catharina att finnas med i den svenska konstnärsgruppen på tolv personer.

Annons

–Så spännande det ska bli att möta konstnärer och andra unga människor från Indien och andra länder i närheten, tycker Amanda.

–Det blir intressant att se hur unga i denna del av världen tänker kring miljöfrågor, säger Cecilia.

De båda tycker att konsten har en viktig uppgift i att beskriva miljöproblemen.

–Konsten kan inte lösa problemen. Men tolkarna av konsten kan kanske det, när de kommer till insikt.

Och till hösten är det dags för Tellus Art att bjuda in barn och ungdomar från hela Skandinavien att teckna och måla kring miljöfrågor. Då kommer indiska konstnärer från februariutställningen också att delta.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons