Nyheter

Maktlösa hyresgäster som fryser

I den ena lägenheten finns ingen värme alls. I den andra trean får elpatronen köras för fullt för att hålla värmen.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Gunnel Karlsson visar hur fuktigt det blir i fönstren i vardagsrummet.
Gunnel Karlsson visar hur fuktigt det blir i fönstren i vardagsrummet.Foto: Eva Hildebrand
Gunnel Karlsson visar Monika Snarberg hur byggfläkten i hallen fungerar.
Gunnel Karlsson visar Monika Snarberg hur byggfläkten i hallen fungerar.Foto: Eva Hildebrand
Gunnel Karlsson kollar varmt varmvattnet har hunnit bli.
Gunnel Karlsson kollar varmt varmvattnet har hunnit bli.Foto: Eva Hildebrand

Monika Snarberg och hennes granne Gunnel Karlsson har nu kämpat mot hyresvärden under flera år.

De två bor på Ekvägen. De har varsin trea på 90 kvm i samma hyreshus. I området äger J& Ö Fastigheter sedan 2 005 ytterligare ett hus med två treor och ett med två tvåor.

Men husen byggdes och var inflyttningsklara redan 1992.

– Sedan dess har egentligen inga vitvaror bytts ut. Och värmepannorna som finns i varje lägenhet börjar naturligtvis bli slitna, säger Monika Snarberg.

För snart två år sedan la kompressorn av i hennes frånluftsvärmepump. Och sedan dess ger bara elpatronen i pannan värme till lägenheten.

– Vilket betyder att min elräkning har stuckit i höjden. Jag får nu betala 16 000 kronor om året istället för som tidigare 10 000 kronor.

Dessutom har Monika mätt att det på kvällarna i såväl köks- som vardagsrumsfönstret inte är mer än 15–16 grader.

– Och jag kan inte alls ändra på pannan.

Hennes granne Gunnel Karlsson har under snart ett år inte fått någon någon värme alls från sin panna. Hon kan köra den så att den ger varmvatten men inte mera.

Istället har hon lånat och hyrt fem olika värmefläktar. I hallen och vardagsrummet sprider lite större byggfläktar sin värme. I köket och sovrummet är fläktarna en modell mindre.

Under hela den här tiden har de två agerat mot sin hyresvärd Örs Dezsy. Han har varit svår att nå, han har gjort sig omöjlig att nå. Vid några tillfällen har kvinnorna fått löfte om att pannorna skulle åtgärdas.

Monika tog på sig att driva tvisten till Hyresnämnden. Då inte bara för sig själv utan även för Gunnel och ytterligare två hyresgäster.

I september förra året träffades i Hyresnämnden en överenskommelse mellan fastighetsbolaget och hyresgästerna. Där lämnades fastighetsägaren ett löfte om värmepannorna. "Hyresvärden skall senast den 1 oktober 2 007 ha påbörjat utbyte eller reparation av sökandenas värmepannor" står det i Hyresnämndens protokoll.

Men ännu har inget hänt. Monika har vänt sig även till Hyresgästföreningen, som nu driver frågan åt henne, och även till miljö- och byggkontoret i Svenljunga.

– Det är som att stånga pannan blodig. Och vi känner oss helt maktlösa, tycker Monika och Gunnel.

BT söker fastighetsägaren Örs Dezsy, som numera ensam äger fastighetsbolaget, på telefon. Men han vill för tillfället inte lämna någon kommentar.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.