Nyheter

Kräftfiskepremiär - då samlas kräftans vänkrets längs Ätran

Låt 80 svenljungabor få var sin vinstlott.
Fördela 20 meter strandkant till dem var och låt dem förse sig med agn, kräftburar, picknickmat och ta med sig vänner, släkt och bekanta.
Resultatet - en 800 meter lång folkfest längs Ätrans vatten.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2009
Foto: 

– Detta är en kul tillställning, det är första gången jag fiskar kräftor. Ett trevligt initiativ av Svenljunga kommun, tyckte Fredrik Carlsson som under året flyttat från Stockholm hem till Hillared igen.

Varför det?

– Frågan är väl varför man flyttar från Hillared, blir svaret.

Och när kommunen har som tradition att lotta ut kräftfiskevatten till sina invånare, så kan det ju vara ganska dumt att flytta därifrån. Däremot jackpot att flytta dit.

Trevligt, tyckte också före detta göteborgaren Peter Hansson, en annan nyinflyttad kommuninnevånare som dragit en vinstlott i kommunens kräftfiskelotteri.

Vinsten hittills under kvällen var ett 20-tal kräftor som kravlade i hinken.

Traditionen med kräftfiskefestivalen är närmare tio år gammal i Svenljunga. 800 meter av Ätrans vatten längs strandpromenaden bakom brandstationen lottas varje år ut bland invånarna, 20 platser till bofasta invånare och 20 till nyinflyttade.

– Det är populärt och ett jättebra sätt att få folk att gå ut och träffas, tyckte kommunutvecklare Fredrik Dahl om arrangemanget.

Och på strandkanten dukade kräftfiskarna upp fest för familj och vänner med mat och dryck och allt annat som behövdes. Solen sken och alla var glada, utom möjligen kräftorna som krafsade omkring i hinkarna.

Lite sparsam var dock fångsten för de allra flesta.

– Förra gången hade vi 14 kräftor med oss hem. Den är gången ser det bättre ut. Det är kokbart i alla fall, sade Lotta Eriksson och räknade ihop 28 kräftor i hinken.

– Vi har fått två riktigt stora. Vill du se? sade Wayne Poole och gläntade på locket tills in hink

Och där i hinken krälade två seriösa aspiranter till utmärkelsen, kvällens tyngsta kräfta. Två riktiga baddare ordentligt breda över ryggen.

Klockan 22 avblåstes tävlingen om kvällens tyngsta kräfta. Om baddarna i hinken vann, återstår att se.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.