Nyheter

Kommunen kan fortsätta planera för mejeri

Kommunen kan fortsätta att jobba med ärendet om mejeriet i Kalv. Men på egen risk.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2010

Förvaltningsrätten i Jönköping avslår begäran om inhibition. Men fortsätter att pröva om beslutet är lagligt.

Om inhibition hade beslutats hade fullmäktigebeslutet inte alls kunnat verkställas. Utan kommunen hade då fått vänta på att få förvaltningsrättens dom om beslutet är lagligt eller inte.

– Vi anser inte att beslutet åsamkar allmänt eller enskilt intresse någon beaktningsvärd skada, menar domaren Henrik Brüsin på förvaltningsrätten i Jönköping.

Så kommunfullmäktiges beslut om bygget av mejeriet har inte inhiberats. Och det betyder att kommunen kan fortsätta planera för mejeriet.

– Men kommunen gör det på egen risk. Man måste bedöma hur mycket man vågar gå vidare. För det finns inget beslut i själva sakfrågan ännu. Den fortsätter vi att utreda, säger Henrik Brüsin.

Vad betyder det om f örvaltningsrätten finner att fullmäktiges beslut är olagligt?

– Då ska kommunen rätta sig till detta i den utsträckning som det är möjligt. Finner vi att beslutet är olagligt så är fullmäktiges uppdrag borta.

Det är Johan Björkman, Hillaredsbo och moderat politiker, som vill att frågan ska prövas. Han anser att beslutet är olagligt. ?Eva Hildebrand

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.