Nyheter

Jaktcenterbygget i full gång i Svenljunga

I våras fick Naturbruksgymnasiet Svenljunga 900 000 kronor av regionens gymnasiestyrelse för att etablera ett jaktcenter.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2009
Foto: Karolina Peeker
Jerker Andersson är initiativtagare till etableringen av Naturbruksgymnasiet Svenljungas jaktcenter.
Jerker Andersson är initiativtagare till etableringen av Naturbruksgymnasiet Svenljungas jaktcenter.Foto: Karolina Peeker

Nu är arbetet i full gång med hägnen.

Inom en månad ska allt vara klart och djuren på plats.

– Nu håller vi på att färdigställa ett 50 hektar stort hägn för vildsvin, säger Jerker Andersson, lärare på Naturbruksgymnasiet.

Skolan kommer att köpa in en galt och en handfull gyltor till hägnet. Och förhoppningsvis kommer de första kullarna redan i höst.

– Vi kan räkna med 20-30 kultingar per gång så stammen kan ganska snabbt växa till sig.

I början på 2010 kan eleverna påbörja jakt inom hägnet.

– Det blir framförallt så kallad vaktjakt från torn på kvällar och under tidig morgon.

Svenljungas Naturbruksgymnasium har sedan två år en inriktning på jakt och viltvård. Målet är att erbjuda eleverna större möjligheter och kunskap i bland annat jakt, tillvaratagande av fällt vilt samt hägnskötsel.

I våras fick skolan 900 000 kronor av regionens gymnasiestyrelse för att bygga ett jaktcenter och initiativtagare till etablering är läraren Jerker Andersson.

– Vi bygger den här anläggningen för att möta de krav som eleven har. Vi skjuter ungefär 10 rådjur per år och en eller två älgar, men det räcker inte. För att alla eleverna ska få en chans att öva praktiskt och utveckla sig krävs fler. Med egna hägn kan de få möjlighet att öva mer.

Under nästa år påbörjar den andra etappen i jaktcenteretableringen. Då kommer ett 90 hektar stort område att hägnas in.

– Det är tänkt för ett 30-tal hondjur av dovhjort, kronhjort samt mufflonfår, men även vildsvin kommer också att kunna gå där, berättar Jerker.

På sikt är tanke också att sälja utbildningar, till exempel kurser i eftersök, skyttekurser och tillvaratagande- och slaktkurser. Dessutom kommer jägare att kunna anlagstesta sina hundar på området.

– Vi har byggt ytterligare ett hägn på 10 hektar där anlagstesten kommer att ske. Jägarna kommer bland annat att få möjlighet att testa om deras hundar är lämpliga för vildsvinsjakt.

Ett hägn byggs för hjortdjur och ett för vildsvin.

I anslutning till vildsvinshägnet byggs en 10 hektar stor anläggning där hundar kan tränas och lämplighetstestas inför vildsvinsjakt.

På sikt finns det planer på att sälja utbildningar, till exempel kurser i eftersök, skyttekurser och tillvaratagande- och slaktkurser.

Karolina Peeker
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.