Nyheter
Flera inbrott men både länsstyrelsen och länsrätten säger nej till kameraövervakning.
Nyheter • Publicerad 1 april 2008
Biträdande rektor Hasse Grönesjö och eleverna Sandra Ivarsson och Emelie Halmgren hade gärna sett kameraövervakning på skolan.
Biträdande rektor Hasse Grönesjö och eleverna Sandra Ivarsson och Emelie Halmgren hade gärna sett kameraövervakning på skolan.Foto: Katarina Anicic

Flera inbrott det senaste året får eleverna på Naturbruksgymnasiet att känna sig otrygga.

– Det är ju ett andra hem. Det vill vi ska vara tryggt, säger eleverna Sandra Ivarsson och Emelie Halmgren.

Men både länsstyrelsen och länsrätten säger nej till kameraövervakning. Istället har skolan anlitat ett vaktbolag som bevakar internatskolan på helger och lov.

– Problemet är ungdomar utifrån som inte ska vara här. Det senaste läsåret har här varit tre inbrott, säger Hasse Grönesjö, biträdande rektor på Naturbruksgymnasiet.

Dörrar bryts upp och fönster krossas i jakten på elevernas värdesaker. Vid ett av inbrotten stals en platt-tv. På husfasaden hade tjuvarna sedan skrivit ”tack för platt-tv:n”.

Sandra Ivarsson och Emelie Halmgren som går i trean har inte blivit av med några grejer – än så länge.

– Det var inbrott i rummet bredvid och mitt emot, säger Sandra Ivarsson.

Då stals dvd-filmer, parfymer och andra värdesaker. Själva har de inga värdesaker på rummet.

– Jag vågar inte lämna något, bara kläder. Men vi är inte oroliga när vi här, säger Sandra Ivarsson.

– Det är mer när vi lämnar skolan, säger Emelie Halmgren.

Både elever och skolpersonal vill ha kameror på husgavlarna. De skulle svepa över husfasaderna, men inte över gångvägen. Kamerorna är tänkta att vara påslagna när eleverna inte är på skolan och det är inte meningen att förbipasserande ska fastna på bild.

– Det är inte tänkt att kränka. Vi har ju kameror inomhus, säger Hasse Grönesjö.

– Det hade varit skönare att ha kameror utomhus. Om vi har larm hinner polisen inte hit i tid ändå, det är bättre att få tjuvarna på bild, säger Sandra Ivarsson.

– Kameror är det enda som funkar, säger Emelie Halmgren.

Nästan alla elever har skrivit på listor för att få kameror. Att anlita vaktbolag blir dyrt och tar pengar från det som egentligen skulle gått till eleverna.

– Vi har bara en påse pengar och det finns många hål att stoppa pengar i. Nu blir det mindre till studieresor och annat, säger Hasse Grönesjö.

– Det är tråkigt eftersom det inte är vi som har orsakat det, men det är ändå vi som drabbas, säger Emelie Halmgren.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.