Nyheter

Hulk eller Holk? - om det tvistar de vise

Holkeshult ska stavas med o. Det slår Ortnamnssektionen vid Lantmäteriet fast. Men Leif Bjørkvig håller inte med.
Nyheter • Publicerad 24 december 2009
Kanske inte så mycket till bevis. Men det har faktiskt stått Hulkeshult på skylten. FOTO Magnus Josefsson
Kanske inte så mycket till bevis. Men det har faktiskt stått Hulkeshult på skylten. FOTO Magnus JosefssonFoto: Magnus Josefsson

Leif bor i just Holkeshult. Men tycker själv att han bor i Hulkeshult.

– Folk säger ju Hulkeshult.

Leif skickade sina tankar till Lantmäteriet och nu har svaret kommit. Ett utförligt svar som letar sig långt bak i tiden.

Holkeshult fanns med jordregistret för Östra Frölunda socken år 1909. Och den stavningen fördes sedan vidare till det Svenska Ortnamnsarkivet.

Men före 1909 så hette det faktiskt Hulkeshult. Fast den Kungliga Ortnamnskommittén ville ändra u mot o och det med motiveringen att uttalet kommit att bli hå`lkeshålt.

Ändringen kungjordes i Östra Frölunda kyrka. Inga synpunkter kom in och ändringsbeslutet vann laga kraft. Därmed var Hulkeshult förvandlat till Holkeshult.

Lantmäteriet har som uppdrag att verka för ändamålsenligt och vårdat ortnamnsskick. Och eftersom stavningen Holkeshult funnits med i hundra år så är det den som får gälla. För en ändring krävs att samtliga fastighetsägare i trakten går samman och att Institutet för språk och folkminnen och Riksantikvarieämbetet hakar på.

– Fast jag kommer att fortsätta att säga Hulkeshult, konstaterar Leif Bjørkvig.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.