Nyheter

Hoppet ute för skolan i Håcksvik

I går slogs den avgörande spiken in i kistan.
En klar majoritet av fullmäktigepolitikerna är för en nedläggning av skolan i Håcksvik.
Nyheter • Publicerad 8 november 2011
Foto: 

Den borgerliga gruppen hade ett extramöte och centerpartiets förhoppning var att hitta ett alternativ till nedläggning. En kompromiss som antingen innebar att skolan i Håcksvik skulle få respit, få ett nådaår eller två. Eller också att starta ett samarbete och en bussning av barn mellan Håcksvik och Östra Frölunda.

Men efter mötet kunde Centern sammanfatta diskussionerna så här: ”Vi var överens om att vi inte var överens”.

Visserligen ska ärendet upp i barn- och utbildningsnämnden i nästa vecka. Och sedan ska det vidare till fullmäktige – där det dock inte lär hamna förrän nästa år. Och säkert kommer det att höras många röster från Kindaholm i allmänhet och Håcksvik i synnerhet.

Så det definitiva beslutet är inte taget. Men det finns en klar majoritet för nedläggning. Socialdemokraterna 11 mandat, moderaterna 7 mandat, folkpartiet 2 mandat är för en nedläggning. Vilket tillsammans ger 20 röster i fullmäktige.

Medan Centerpartiet 9 mandat, Sverigedemokraterna 2 mandat, miljöpartiet 1 mandat och Kristdemokraterna 1 mandat samlar ihop 13 röster. KD:s röst är dessutom villkorad - Håcksvik måste få ihop 24 barn i skolan nästa läsår.

För det är naturligtvis antalet barn som är avgörande. Och de följder som detta kan få pedagogiskt, socialt och ekonomiskt.

I dag har skolan i Håcksvik 22 barn, varav tre går i förskoleklassen. Prognoserna åren framöver pekar mot 19, 19, 17, 18, 14 och 19 elever.

Kommer inget tillskott utifrån så hamnar Håcksvik därmed under den ”smärtgränsregel” som fanns i Svenljunga kommun förr. Och under den 20-nivå som krävs för att få öppna friskola.

– Men detta är ett slag i ansiktet på dem i Håcksvik som arbetar för bygdens framtid. Och pedagogiskt och socialt kan det finnas fördelar med en liten skola, säger Eva Johansson (C).

Medan moderaterna – och socialdemokraterna – anser att elevantalet helt enkelt är för klent. Den pedagogiska verksamheten blir lidande och antalet jämnåriga kamrater är för litet.

Vad innebär detta för det borgerliga samarbetet i Svenljunga kommun i framtiden?

– Det hade varit väldigt bra om vi hittat en samsyn. Men samarbetet fortsätter, säger Eva Johansson.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.