Annons
Nyheter

Höjda bidrag till förskolor

Nu vill de borgerliga politikerna ge friskolorna full ersättning.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2008

För friskolan i Kalv hade det betytt 85 000 kronor mer förra året.

För Helena Westerlunds skola har i dagsläget rätt till bara 93 procent av den interkommunala ersättningen.

Annons

Denna friskola har tagit beslutet att lägga ned till hösten. Den avgörande orsaken är bristen på barn. Till hösten talar prognoserna om bara 18 barn på hela skolan.

Men är det inte ett hån av politikerna att nu lägga den här motionen om 100 procent i ersättning till friskolorna?

– Ja, i Kalv kan motionen säkert uppfattas så. Men bättre sent än aldrig. Och det här är en viktig signal inför framtiden, tycker Michael Pettersson (m) i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Han har skrivit under motionen men alla de fyra borgerliga partierna står bakom den.

Är det så dags nu när skolan i Kalv tagit beslutet att lägga ned?

– Det kan verka som dålig timing. Men vi vill visa att vi vill stödja de alternativa driftsformerna, säger Eva Johansson (c), kommunalråd.

Motionen har skickats över till barn- och utbildningsnämnden för yttrande. Politikernas önskemål är också att utbildningsförvaltningen utreder hur friskolornas kostnader för skolskjutsar kan hanteras. Idag får friskolorna själva stå för skolskjutsarna.

Hade en högre ersättning räddat skolan i Kalv?

– Inte en ökning med sju procent. I det här läget handlar det om bristen på barn, säger Lars Redegard, ordförande i den ekonomiska förening som driver Helena Westerlunds skola.

– Men självklart är alla ekonomiska tillskott välkomna.

Annons

Helst hade han och föreningen sett att kommunen varit mera frikostig under de sju år skolan fungerat.

– Vi anser att vi utsatts för illojal konkurrens. De kommunala skolorna får extra ersättning när antalet barn är under 34. Men inte vi. Och detta handlar om stora pengar, säger Lars Redegard.

Han tycker också att det hade varit rimligt om kommunen givit skolan stöd för skolskjutsarna.

– Under våra sju år har vi utfört detta arbete för kommunen för cirka två miljoner kronor, menar Lars Redegard.

Den interkommunala ersättningen – det som varje elev kostar om året – är 63 897 kronor för årskurs 1–6. Och 45 928 för förskoleklass.

En kommunala regel säger att alla skolor som har färre än 34 elever i årskurs 1–6 får 31 000 kronor extra per elev under den här gränsen.

I Svenljunga kommun finns idag en "friförskola" och det är föräldrakooperativet Bulleribång. Brovalvets skola i Strömsfors är en friskola. Friskolan i Kalv stängs nu vid skolavslutningen.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons