Annons
Nyheter

Historisk nystart i Folkets hus

Svenljunga Folkets husförening har fått nytt liv.
Nyheter • Publicerad 18 april 2008

I onsdags valdes en ny styrelse och föreningen tar nu över projektet med allaktivitetshuset.

– Det här var nästan lite historiskt, nu kanske vi äntligen kan få ett riktigt Folkets hus i Svenljunga, säger Mauno Lundin, tidigare ordförande i föreningen.

Annons

Ny ordförande är Sonja Fransson. Hon ser positivt på att allaktivitetshuset tas över av en förening.

– Kommunen vill inte stå för hela bygget eller äga någon fastighet. Har vi en förening som ägare så blir det betydligt lättare att söka bidrag från olika håll, säger Sonja Fransson.

Privatpersoner, föreningar och företag kan också gå in och köpa andelar i en folkets husförening. Andelarna ger rösträtt på stämman och ger på så vis inflytande i verksamheten.

– Folkets hus är en rikstäckande organisation som sitter på mycket erfarenhet som vi nu kan ta del av i vårt fortsatta arbete, säger Sonja Fransson.

Nästa steg är att låta en arkitekt rita ett förslag på allaktivitetshuset. För det krävs det pengar.

– Vi kommer att försöka sälja fler andelar och så hoppas vi på ett bidrag från Stiftelsen Swedbank Sjuhärad.

Svenljunga folkets husförening startade 1922. 1930 köpte föreningen en tomt på Björkstigen.

– På 1940-talet flyttades en barack dit och under hela 1950-talet var verksamheten väldigt livlig, berättar Mauno Lundin, som har dokumenterat delar av historien.

1967 såldes baracken till kommunen som sedan hade förskoleverksamhet där under 1970-talet.

När Mauno Lundin blev ordförande 1996 hade föreningen varit vilande i 20 år. Syftet med att dra igång då var att använda det kapital som stått och vuxit under åren.

Annons

– Vi hade då 120 000 kronor i kassan som kunde göra bättre nytta i olika verksamheter. Vi delade ut pengarna som bidrag under några år. Nattvandrarna har fått pengar i omgångar, ungdomsorkestern, scouterna och PRO har också fått bidrag, säger Mauno Lundin.

Ny ordförande är som sagt Sonja Fransson. I styrelsen ingår dessutom Göran Nilsson, Anneli Ringdahl Egbo, Lars-Erik Eriksson, Börje Kallingsjö, Owe Lundin, Mikael Alesö, Berit Haraldsson och Fredrik Gunnarsson.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons