Först ut i Sverige med sparris
Lars-Göran Johansson på Klovarps gård är återigen först i Sverige att få sparris odlad på friland.
I en vecka har Lars- Göran Johansson och familjen kunnat äta färsk sparris från de egna odlingarna i Klovarp – den enda sparrisodlingen i Västra Götaland.
– Det är lite unikt. Det är väldigt kul att det händer i Sjuhärad, säger Lars-Göran Johansson.
På en dag kan sparrisen växa tio centimeter.
– Om den inte är färdig på morgonen kan det bli det till eftermiddagen.
26 000 plantor är satta, men hur mycket sparris det blir går inte att säga.
– Det har med väder och vind att göra. Det kan man aldrig styra över.
Lars-Göran Johansson har inga speciella knep. Sparrisen trivs hos honom bara. Men det är mycket jobb, och det är inte billigt. Lars-Göran Johansson tycker det är en utmaning, och sedan är ju sparrisen en riktig delikatess.
– Det är en så himla god grönsak. Jag tror inte det finns någon grönsak med så mycket vitaminer.
Han tröttnar aldrig på sparris.
– Vi gör alltifrån sparrissoppa till att lägga den på grillen. Och som förrätt kan man koka den i lättsaltat vatten och ha lite smält smör till.