Annons
Nyheter

Förälder anmäler frukttvång i skolan

En förälder upplever att Mogaskolan tvingar henne att skicka med sitt barn en frukt varje dag till skolan.
Nyheter • Publicerad 19 september 2012
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Därför har föräldern nu anmält skolan till Skolinspektionen.

Föräldern tycker att det upplevda "frukttvånget" strider mot skollagen och principen att skolan ska vara avgiftsfri. Hon tycker att skolan ska bidra med frukt.

Annons

Föräldern har också reagerat på att skolan har markerat att barnen ska ha med sig fika, om de har en utedag.

Anmälan kom in till Skolinspektionen den 29 augusti. Myndigheten väntar på svar från Mogaskolan.

Stefan Börjesson, som är rektor för Mogaskolans låg- och mellanstadium, understryker att det är frivilligt att skicka med barnen en frukt varje dag. Att det inte finns något krav från skolan på detta.

– Däremot har vi informerat föräldrarna om att barnen gärna får ha med sig en frukt, att det är bra om de har en frukt med sig, säger han.

Han pekar också på att någon information, som skickats hem till föräldrar, formulerats "olyckligt". Där stod "ta med frukt" och det kan tolkas som ett krav från skolan.

– Vi kommer nu att göra nya utskick till föräldrarna och förtydliga vad som gäller på skolan. Exempelvis att skolan står för alternativ lunch när en aktivitet sträcker sig över den vanliga lunchen, säger Stefan Börjesson.

Till Skolinspektionen har hittills kommit in fyra anmälningar om denna form av brott mot skollagen. De två senaste kommer från vårdnadshavare i Svenljunga och Alingsås. Myndigheten har bedömt ett ärende vid en skola i Oxelösund förra hösten.

– Vi fann att det fallet stred mot principen om avgiftsfrihet i skolan. Att skolan gjorde fel. Men vi ingrep inte, eftersom vi tyckte bristen var ringa, säger Marie Axelsson, chefjurist på Skolinspektionen.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons