Nyheter

Fest när 150 hästar bedöms

Sommarpremieringen på Ljungaskog har blivit till en folkfest.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2008
De tog testet som en repetition inför nästa års körprov.
De tog testet som en repetition inför nästa års körprov.Foto: Marie Haglund
Lennart Bengtsson från Älvsered skulle stamboksföra stoet Leja. Fölungen Lava väntade tålmodigt på att det skulle bli dags att få köra.
Lennart Bengtsson från Älvsered skulle stamboksföra stoet Leja. Fölungen Lava väntade tålmodigt på att det skulle bli dags att få köra.Foto: marie haglund
De tvååriga nordsvenskarna går i ring och rangordnas innan de får sina poäng av domaren Morgan Johnsson.
De tvååriga nordsvenskarna går i ring och rangordnas innan de får sina poäng av domaren Morgan Johnsson.Foto: Marie Haglund

150 hästar bedöms under tre dagar, och det vill inte den hästintresserade publiken missa.

Redan klockan åtta är de första hästarna på plats, selade och klara. Det är tre- och fyraåriga kallblod som ska visa vad de går för i skogen.

– I år tar vi det mest som en övningsrunda eftersom hästen bara är tre år, men det gick bra. Det är en bra repetition inför nästa år, då är det körbarhetsintyg som gäller, säger Ingemar Albertsson, Nittorp.

Hans nordsvenska häst Emil hade inga problem att dra en stock genom den utstakade banan i skogen.

En fantastisk dag

Premieringsförrättare Morgan Johnsson sken i kapp med solen. Han har just bedömt en grupp med tvååriga nordsvenskar.

– Den här dagen har bara börjat, men igår var en fantastisk dag. Jag har aldrig sett så många bra hästar samlade på en premiering tidigare, säger han.

Onsdagen var vikt för halvblod och ponnyer. Raser som enligt Morgan Johnsson kan variera stort i kvalitet.

– De kallblodiga raserna har så gamla stammar så de är för det mesta bra. Ponny och halvblod är inte lika stabila ännu, därför var det extra roligt, säger Morgan Johansson.

Familjens lyckotal

Nils-Gunnar Nilsson från Aplared visade sitt tvååriga sto Ulbrina.

De slutade som klassvinnare med 40 poäng. Katalognummer 13 var inget otursnummer för det här ekipaget.

– 13 har blivit ett lyckotal i vår familj. Min dotter är född fredagen den 13:e och det kunde blivit likadant för sonen, han är född 29 minuter efter fredag den 13:e, säger Nils Gunnar Nilsson.

Han har alltid vetat att Ulbrina är en bra häst, men vågar ändå inte hoppas för mycket.

– Hennes helsyster vann som tvååring förra året, nu får vi se hur det går för henne i år. Det är treårsbedömningen som är viktig.

Agneta Svensson från Södra Älvsborgs hästavelsförening förklarar att det bara är som treåring som ett sto kan få diplom.

– Vi har valt att samla treåringar av alla raser till en och samma dag av den orsaken. Dessutom utser vi Sjuhäradshästen, den bästa av alla treåringar, säger hon.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.