Annons
Nyheter

Fastighetsägarna måste åtgärda felkopplat avlopp

Det lyser många röda markeringar på husen på Karlsbergsområdet. De visar att dagvattnet är felkopplat. Och det gäller i många olika bostadsområden i kommunen. Ett faktum som alla fastighetsägare nu måste åtgärda.
Nyheter • Publicerad 19 december 2009
Jan-Olof Andersson, ansvarig för vatten - och avloppsfrågor i kommunen, studerar kartor med ledningar för dagvatten, avlopp och vatten. FOTO Eva HildebrandI de rödmarkerade husen är dräneringsvattnet felkopplat och går in i på avloppsledningen.
Jan-Olof Andersson, ansvarig för vatten - och avloppsfrågor i kommunen, studerar kartor med ledningar för dagvatten, avlopp och vatten. FOTO Eva HildebrandI de rödmarkerade husen är dräneringsvattnet felkopplat och går in i på avloppsledningen.Foto: Eva Hildebrand

Han bygger sitt uttalande på mycket talande siffror. De visar att det varje år i centralorten kommer drygt 500 000 kubikmeter mer vatten till reningsverket än vad som plockas ut från vattenverket. Det handlar om dräneringsvatten, dagvatten, regnvatten från tak och p-platser. Vatten som egentligen ska ledas via dagvattenledningar ut i Ätran.

– Reningsverket påverkas starkt av häftiga förändringar i vattenflödena. Mikroorganismerna vill helst ha en lugn, jämn, stadig miljö. Och i värsta fall måste vi brädda i reningsverket och då rinner obehandlat vatten ut i Ätran, säger Jan-Olof Andersson.

Annons

Dessutom har han räknat ut att det går att spara stora pengar om rätt sorts vatten hamnar på rätt ställe. Det handlar om kostnader för energi och behandling i reningsverket.

– Vi kan spara hundratals kronor om dagvattnet kopplas bort från avloppsledningarna.

Men varför har det då blivit så här?

– Det var en annan tid och det var inte på samma sätt tal om att bygga separata ledningar för dagvattnet. Utan vid äldre fastigheter kopplades dag- och dräneringsvatten på avloppsledningarna. Det måste vi ändra på nu, säger han.

Kommunen har nu dragit fram dagvattenledningar i många även äldre bostadsområden. Och i nya bostadsområden läggs alltid separata dagvattenledningar. Eller ställs krav på att fastighets-ägaren själv lokalt ska ta hand om sitt dagvatten.

För det är fastighetsägarens skyldighet. Kommunen har ansvar fram till tomtgränsen.

– Vi kommer nu att gå ut med brev till fastighetsägarna där vi påtalar den här skyldigheten. Dagvattnet måste kopplas bort från avloppsvattnet. Och sedan får fastighetsägaren bestämma hur dagvattnet ska hanteras på den enskilda tomten.

Jan-Olof Andersson nämner Karlsbergsområdet som ett exempel.

Även i nedre delen av Torstorp finns många fastigheter med felkopplingar.

Kommunen har främst kartlagt centralorten men problemet finns även i övriga orter.

Annons

– Det här är ett stort problem i hela landet. Och vi har nu krav på oss från länsstyrelsen att minska vattenmängden till reningsverket.

Vad kommer detta att kosta för fastighetsägaren?

– Det vet jag inte. Men timkostnaden för en grävmaskin är som den är, säger Jan-Olof Andersson.

319 977 kubikmeter vatten tas varje år fram i vattenverket i Svenljunga.

833 447 kubikmeter vatten kommer varje år in till reningsverket i Svenljunga. Detta betyder att 513 470 kubikmeter för mycket vatten – eller ovidkommande vatten som kommunen kallar det – kommer till reningsverket.

I Svenljunga finns 3 282 abonnenter av kommunalt vatten.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons