Nyheter

Ett kärt hem bästa avkopplingen

– Så skönt att vara hemma!
Nyheter • Publicerad 6 juli 2008
Kenneth Karlsson och Eva Johansson hemma i Joarsbo.
Kenneth Karlsson och Eva Johansson hemma i Joarsbo.Foto: Eva Hildebrand

Det säger både Eva och Kenneth när de återvänder till Joarsbo efter sina turer ”ute i världen”.

De ställer sig på kullen bakom huset och skådar ut över sjön Fegen. Andas bara, letar efter fåglar ut över sjön, kollar in båtar, njuter av tystnaden och lugnet. Från fönstren i köket vid diskbänken är också vyn ut över Fegen storslagen.

– Här kan vi samla kraft och ladda våra batterier, säger Eva Johansson.

Centerpartisten Eva, som numera är kommunalråd i Svenljunga kommun och ordförande i kommunstyrelsen. Hon har ett arbetsliv som tar mycket tid och kraft av henne.

Nära hem

Men redan före detta uppdrag var Eva van vid ett hektiskt arbetsliv. Uppdraget i folkrörelserådet Hela Sverige ska leva krävde många resor utanför Kalv.

– Men resorna är inget bekymmer. För vi tycker inte att Joarsbo ligger långt borta.

Sambon Kenneth Karlsson berättar att det är 13 kilometer till Fegen, 9 till Kalv och drygt 4 mil till Svenljunga.

Och sedan har ju familjen två kilometer grusväg genom skogen från Joarsbo ut till den ”stora” grusvägen. Bara det en väg som första gången kan kännas lång för en besökare.

Lövskog

Kenneth vill istället beskriva den vackra naturen runt Joarsbo, där ek och bok dominerar markerna. Marker som hävdats sedan 1500-talet.

– Och tänk, när vi första gången på morgonen hör storlommen ropa ut över sjön. Då är det vår. Eller när isen lagt sig på Fegen och vi kan ta en skridskotur.

I mitten på 1980-talet byggde Eva och Kenneth huset uppe på kullen. Då återvände Eva hem till sin barndomsgård.

Hon hade bott i Falkenberg ett tiotal år för att bland annat gå på gymnasiet där. Och Kenneth, som är från landsbygden i Älvsered, kunde aldrig tänka sig att bo i en stad.

Familjen i närheten

Evas släkt – morfar Johan och mormor Jenny Johansson – köpte gården Joarsbo på 1930-talet. Fortfarande finns det gamla huset från 1874 kvar – men idag bor ingen där.

I det vita huset intill bor Evas mamma Maj och morbror Gösta. Och i den ombyggda stugan nere vid sjön hyr turister.

Joarsbo finns med i företagsnamnet Joarsbo Naturprodukter. En tillverkning som Eva och Kenneth startade i tvättstugan 1993.

– Jag gillade att odla grönsaker och framförallt jordgubbar. Och när det blev så mycket jordgubbar över började Eva göra saft, berättar Kenneth.

När odlingen var på topp skördades 6500 liter jordgubbar under en sommar i Joarsbo. Och det byggdes en tillverkningslokal 1995.

Men numera köps all frukt och bär in. Och idag sköter Kenneth hela kravproduktionen. När han inte är i skogen eller kör åt skogsentreprenörer.

Ofta strömavbrott

Den dag vi möts i Joarsbo strålar solen och gården visar sig från sin bästa sida.

Finns det inget dåligt här då?

– Kanske att vi har för få grannar. Men naturreservatets regler gör att vi inte kan stycka av några tomter.

– Och så de ständiga strömavbrotten. Hittills i år har vi räknat till nio – två av dem har varit längre.

– Vi har två reservkraftverk. Ett större till saft- och syltproduktionen och ett mindre till huset. Det lilla står fortfarande på vår verandan. Det verkar inte vara någon idé att ställa undan det.

Joarsbo

Huset: Gården Joarsbo i Kalv. En fastighet på 60 hektar vid sjön Fegens strand.

Här bor: Eva Johansson, 48 år, Kenneth Karlsson, 54 år, sönerna Robin, 19 år och Adam, 22 år, som nu flyttat till Skene. Katterna Findus och Thor-Leif hör till gården.

Det bästa med Joarsbo: Sjön Fegen, naturen, stillheten, lugnet.

Det sämsta med Joarsbo: De ständiga strömavbrotten, att det är långt till gymnasier och till sjukhus vid akut sjukdom.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.