Annons
Nyheter

Erfarna lärare hjälper till med läxan

Geografi, matte och språklära.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2008
Lisbet Stålberg lär eleverna en läxa. Här får Jelena Calic?hjälp med språkläran.
Lisbet Stålberg lär eleverna en läxa. Här får Jelena Calic?hjälp med språkläran.Foto: Annsofie Andersson
Det gäller att tänka smart när man ska räkna i huvudet. Röda Korsets Ulla Johansson hjälper Subhan Mirzad med matteläxan.
Det gäller att tänka smart när man ska räkna i huvudet. Röda Korsets Ulla Johansson hjälper Subhan Mirzad med matteläxan.Foto: Annsofie Andersson
Geografi är inte Tahmeena Mirzads grej, men med lite hjälp på vägen hoppas hon på att kunna alla Europas länder och dess huvudstäder till nästa prov.
Geografi är inte Tahmeena Mirzads grej, men med lite hjälp på vägen hoppas hon på att kunna alla Europas länder och dess huvudstäder till nästa prov.Foto: Annsofie Andersson

Läxhjälpen på biblioteket i Svenljunga blir populärare för varje vecka som går.

På tisdagseftermiddagarna står Ulla Johansson, Lisbet Stålberg och Kia Gardemo redo på biblioteket i Svenljunga att hjälpa barnen med deras skolarbeten.

Annons

– Det är inte jämlikt när det gäller läxhjälp hemma. Många föräldrar har inte tid och förmåga att hjälpa barnen, säger Lisbet Stålberg.

Ämnet spelar ingen avgörande roll.

Med över 40-års erfarenhet som låg- och mellanstadielärare står de pensionerade fröknarna beredda att lösa vilken fråga som helst.

– Alla har haft alla ämnen så vi kan rycka in överallt, säger Ulla Johansson.

En av de elever som tagit för vana att gå till läxhjälpen är Jelena Calic?.

När hon kommer till biblioteket får hon dessutom mer lust att plugga när det finns hjälp att tillgå.

– Det är bäst här. Jag får hjälp med svåra ord, säger Jelena Calic?.

50--17=? Subbhan Mirzad sätter fingret i munnen och tänker. Han tycker om matte, men tycker att det är svårt. I alla fall ibland.

– 60x45 och sådant är svårt, men delat kan jag, säger han stolt.

Vid första läxtillfället kom det bara två elever och andra gången var de fyra, men de före detta fröknarna tror att ryktet kan sprida sig fort.

Annons

– De jobbar på bra och är angelägna om att få hjälp. Alla har inte möjlighet att få hjälp hemma, säger Ulla Johansson.

När läxhjälpen kom på tal var de tre damerna snabbt överens om att kliva tillbaka till skolvärlden igen, men den här gången jobbar de på ideell basis genom Röda Korset.

– Det känns fint att få hjälpa till och roligt att kunna använda sina kunskaper igen. Barnen kan få nytta av min pedagogiska erfarenhet och jag får glädje av det, säger Ulla Johansson.

Läxhjälpen finns att tillgå fram till sommarlovet, om blir någon fortsättning i höst beror på elevernas behov.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons