Annons
Nyheter

Dyrt att bygga ut gångvägar

Notan hamnar på 41 miljoner kronor om alla gång- och cykelleder byggs ut i kommunen.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2008

Det visar förslaget till den nya gång- och cykelledsplanen.

Marie Lundberg, som är gata- och parkansvarig i kommunen, har precis lämnat ifrån sig kommunens första totala genomgång av behovet av gång- och cykelleder i kommunen.

Annons

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att den ska skickas ut till alla byalag för synpunkter. Och först därefter ska ett politiskt beslut tas om planen.

– Denna heltäckande plan är på lång sikt – kanske tio år framåt. Och först då kanske det mesta i planen kan vara utbyggt, säger Marie Lundberg.

För det kostar mycket pengar att bygga nytt. Det dyraste objektet i planen är en utbyggnad av gång- och cykelled mellan Åstafors och Svenljunga. Den skulle kosta runt 9,7 miljoner kronor.

– Det hänger ihop med att det där inte finns någon banvall kvar att bygga om, säger Marie Lundberg.

Ökad trafiksäkerhet

Och just detta projekt finns med bland de rekreationsleder, som Marie Lundberg sammanställt.

– Dessa leder är främst till för turister och sommarcyklister. Och om de kompletteras kan vi knyta an till såväl Tranemo och Falkenbergs kommuner. Och turisterna får ett stort område att cykla på.

Men Marie Lundberg lägger störst vikt vid att gång- och cykelledsnätet ska öka trafiksäkerheten i tätorterna. Den utbyggnad av dessa projekt, som hon föreslår i planen, kostar totalt runt 17,8 miljoner kronor.

– I centralorten har vi ett vältäckande nät av trafiksäkra gång- och cykelleder. Medan det på andra orter kan saknas småbitar.

Hon ger Mjöbäck som ett exempel. Där ser hon gärna att Älvseredsvägen från skolan fram till Älekullavägen blir utbyggd för fotgängare och cyklister.

– Det skulle då bli mycket säkrare för barnen att ta sig till och från skolan, tycker Marie.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons