Dyrt att åka buss med få passagerare
– Viktigt att landsbygden får sin röst hörd nu, tycker utredningssekreterare Sture Sandqvist.
Han har precis lämnat ifrån sig ett remissvar, som kommunstyrelsen har godkänt. Svaret ska Västtrafik ha i mitten av november. Och förhoppningen är att den nya modellen ska kunna få genomslag 2011.
I ett av förslagen som Västtrafik skickat till sina ägare - de 49 kommunerna i Västra Götaland och regionen - vill bolaget komma fram till en definition av vad som räknas som ”lågfrekvent linje”. Det betyder linjer som få åker med. Och linjer som, därmed också kan komma att ifrågasättas.
En sådan linje har enligt det nya förslaget bara en kostnadstäckning på lägre än 33 procent. Det är den del som betalas av passagerarna. Resten får ägarna stå för. I den nya regeln ska då också ingå att linjen har färre än åtta resenärer per tur.
– Detta är ett typiskt tätortssynsätt, där det finns väl utbyggd kollektivtrafik. En annan nivå måste gälla för landsbygdskommunerna, hävdar Sture Sandqvist.
Han menar att procentsatsen bör vara mindre än 15 procent och passagerarantalet fem per tur i en landsortskommun.
– En linje med lågt resande kan ha en avgörande betydelse för kommunens befolkningsstruktur. Därför är det viktigt att kommunen får avgöra om en lokal linjes framtid, tycker han.
Han tänker bland annat på Svenljunga kommuns satsning på busslinjer i Kindaholm. Där stod förra året passagerarna för bara nio procent av kostnaderna. Resten betalade kommunen.
Svenljungas totala budget för kollektivtrafiken - den summa som betalas till Västtrafik - är 3,6 miljoner kronor.