Annons
Nyheter

"Det är barnen som får ta stryk"

– Låt inte barnen betala krisen!
Nyheter • Publicerad 17 april 2009
Lärarförbundets huvudskyddsombud Marianne Josefsson och ordföranden i Svenljunga Kerstin Alf oroar sig för det tuffare klimatet inom skolan.
Lärarförbundets huvudskyddsombud Marianne Josefsson och ordföranden i Svenljunga Kerstin Alf oroar sig för det tuffare klimatet inom skolan.Foto: Eva Hildebrand

Det kräver Lärarförbundet. Det kravet förs nu fram lokalt i de förhandlingar som just nu pågår om färre lärartjänster redan till hösten.

– Det är barnen som får ta stryk, tycker Kerstin Alf, ordförande i Lärarförbundet i Svenljunga.

Annons

Hon deltar nu i förhandlingarna om övertaliga lärartjänster till hösten. Det handlar exempelvis om 3,92 färre lärartjänster på Mogas högstadium, om en elevassistent mindre på högstadiet, om en tjänst mindre på särskolan, om 3,5 tjänster färre som barnskötare i Svenljungas rektorsområde.

– Och det blir ännu värre åren framöver, menar Kerstin Alf.

Hon pekar bland annat på vad som händer när elever inte får tillgång till elevassistenter, hon understryker att kvalitén försämras kraftigt med så många färre lärartjänster.

– Det är skrämmande att de ansvariga nu är beredda att backa tillbaka en väl fungerande organisation, som byggts upp under de senare åren.

Hon tänker då på de små klasserna på högstadiet.

Lärarförbundet vill istället att pengar omfördelas. Att det tillförs mera resurser om de små skolorna ska behållas. Att vårdnadsbidraget ska ses över. Att möjligheten till delpension för äldre lärare måste ses över. Att vikariekostnaderna undersöks.

– Hittills har vi inte fått något gensvar för våra krav i förhandlingarna, säger Kerstin Alf.

Marianne Josefsson. som är huvudskyddsombud för Lärarförbundet, är orolig för att lärarna kan bli mer sjuka fram över.

– Att få mera arbetsuppgifter och hålla samma kvalité går inte ihop, säger hon.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons