Annons
Nyheter

Deltidsbrandmännen vill bli fler

Deltidsbrandmännen i Svenljunga behöver bli fler.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2014
Foto: Tomas Serholt

Därför bjöd Södra Älvsborgs Räddningsförbund (Särf) in allmänheten till brandstationen i Svenljunga.

– Det var väldigt positivt. Det kom tre, fyra stycken som vi hoppas ska söka för att bli deltidsbrandmän, säger stationschef Larry Norrström.

Annons

Idag finns 19 deltidsbrandmän i Svenljunga. Det behövs ytterligare fyra. Därför öppnade deltidsbrandkåren i Svenljunga upp portarna till brandstationen för att visa upp sin verksamhet för ortsborna – och förhoppningsvis locka en och annan att själv bli brandman i beredskap.

– Vi får försöka locka med vad yrket går ut på: Att hjälpa folk. Det finns inget som är mer tillfredsställande än att göra en god insats, säger Niklas Nilsson, som jobbar på Blåkläder och har varit deltidsbrandman sedan 2003.

Förutom att besökarna fick information om vad det innebär att vara deltidsbrandman fick de möjlighet att prova på fystester, testa rökskyddsdräkten, gå ut i ett rökfyllt rum och spruta vatten med brandslang.

Att vara brandman kräver sin karl eller kvinna. De fysiska kraven är tuffa. En del av besökarna ville testa brandmännens intagningsprov, som består i att gå uppför ett löpband med eskalerande lutning under sex minuter, iklädd full larmbeklädnad, med en vikt motsvarande 18 kilo.

– 80 procent sitter i huvudet. Det finns killar på jobbet som kommit hit och testat. Vissa av dem har varit riktigt otränade, men klarat testet på grund av envishet.

– Det här är något jag har funderat på länge. Det skulle kännas bra att göra en insats, säger Henrik Spaanheden, en av besökarna.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Tomas Serholt
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons