Annons
Nyheter

De fick svar från Reinfeldt

Sally och Evelina värnar om miljön och vill att växthuseffekten minskas. Därför skrev de brev till Fredrik Reinfeldt.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009
Här är svaret från Fredrik Reinfeldt.
Här är svaret från Fredrik Reinfeldt.Foto: Privat
Evelina Johansson och Sally Northman i Östra Frölunda värnar om miljön och skrev brev till statsministern. Och nu har Fredrik Reinfeldt svarat!
Evelina Johansson och Sally Northman i Östra Frölunda värnar om miljön och skrev brev till statsministern. Och nu har Fredrik Reinfeldt svarat!Foto: Karolina Peeker

Nu har de fått svar!

I mitten på september bestämde sig Sally Northman och Evelina Johansson, 12 år, för att skriva ett brev till statsministern.

Annons

– Vi vill inte att miljön ska bli sämre, men eftersom vi själva inte kan påverka så mycket skrev vi ett brev till Fredrik Reinfeldt, säger ?Sally.

I brevet skrev tjejerna bland annat att de är oroliga för att det ska bli översvämningar i framtiden.

– Växthuseffekten gör att klimatet blir varmare och om isen smälter kan till exempel inte isbjörnar leva, ?säger Evelina.

De hoppas att Fredrik Reinfeldt tar miljöproblemen på allvar.

– Det är vår framtid det handlar om och jag vill leva länge, säger Evelina ?bestämt.

När svaret från statsministern kom blev tjejerna lite chockade, men glada.

– Vi trodde att någon assistent skulle svara på det, men han har faktiskt skrivit under själv. Han skriver att Sverige satsar mycket på vindkraft och att regeringen jobbar för att fler ska köra miljöbilar, säger Sally.

Själva tycker de att alla borde plocka upp skräp efter sig, panta burkar och att inte använda bilen mer än nödvändigt.

– Många bryr sig inte om miljön, men om alla skulle börja göra det kan vår miljö bli bättre, säger Evelina.

- Kanske vi kan starta en miljöfond där vi kan samla in pengar som sedan skänks, funderar Sally.

Hej Sally och Evelina!

Tack för ert brev om utsläpp av gaser som ökar växthuseffekten.

Sverige ska vara ett föregångsland inom klimatområdet. Därför satsar vi stora resurser på förnyelsebara energikällor som vindkraft. Regeringen och jag arbetar också för att bilarna ska släppa ut mindre farliga avgaser och för att fler personer ska köpa miljöbilar. Därför behöver de som äger en ny miljöbil inte betala någon fordonsskatt de första fem åren.

Dessutom är det viktigt att den som bidrar till växthuseffekten får betala för det. Detta kan till exempel ske genom så kallade miljöskatter.

För att lösa klimatproblemet är det grundläggande att världens länder tillsammans kommer överens om att minska utsläppen av växthus gaser. På det sättet kan vi minska risken för att isarna på Nord- och Sydpolen smälter. Just nu arbetar regeringen och jag hårt med förberedelserna inför den viktiga klimatkonferensen i Köpenhamn i december. Där hoppas vi att världens ledare kan enas om ett nytt klimatavtal.

Det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att jorden ska må bra. Jag hoppas att ni fortsätter med ert engagemang i denna betydelsefulla fråga.

Ni behövs!

Vänliga hälsningar, Fredrik Reinfeldt

Karolina Peeker
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons